Pe lângă cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, oferiți pe tavă de organele de drept din Republica Moldova regimului turcesc condus de Erdogan, alți 11 cetățeni turci, stabiliți în țara noastră, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara. Printre ei, în lista celor 18 „indezirabili”, se regăsește și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, care însă e liber, după ce a reușit să părăsească Republica Moldova, cu destinația Kosovo.

Conform Ziarului de Gardă, extrădarea mascată care i-a avut drept țintă principală pe angajații unuia dintre cele mai prestigioase licee private din Republica Moldova a fost anticipată de o solicitare a premierului turc, de un dosar penal, dar și de câteva vizite oficiale, întreprinse de liderii coaliției de guvernare de la Chișinău în Turcia.

Potrivit sursei citate, există o listă din 18 persoane, toți cetățeni turci care, în ultimele două săptămâni, au fost anunțate că, în privința lor, există decizii prin care au fost declarate persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. Pe lângă fostul director al rețelei „Orizont”, Turgay Șen, care însă a părăsit deja teritoriul Republicii Moldova, în listă se regăsesc și oameni de afaceri.

Unii dintre ei sunt stabiliți de mai mulți ani în Moldova, în timp ce alții fac naveta între cele două țări. Toți cei 18 au însă un reper comun: ar fi simpatizanți ai clericului turc Fethullah Gülen.

În mai 2017, Binali Yildirim, premierul Turciei, care s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, i-a cerut premierului Pavel Filip să închidă rețeaua de licee „Orizont”, pe motiv că aceasta ar face parte dintr-o grupare teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Premierul Filip a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă comune, solicitarea omologului său turc, dând de înțeles că, pentru a o pune în practică, va fi nevoie de probe.

Peste câteva luni, în septembrie 2017, Andrian Candu, președintele Parlamentului, urmat de Vladimir Plahotniuc, președintele PDM, autointitulat coordonator al coaliției de guvernare, au efectuat vizite oficiale în Turcia, unde s-au întâlnit, inclusiv, cu președintele Erdoğan.

Întâmplător sau nu, dar necazurile penale pentru rețeaua de licee „Orizont”, care, din 1993, activa fără probleme în Republica Moldova, au început la doar o lună și câteva zile după ce coordonatorul coaliției de guvernare și-a încheiat vizita în Turcia. Mai exact, la 2 noiembrie 2017. Atunci, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a demarat căutarea probelor, astfel încât problema să fie abordată „în albia legală”, cum declara, anterior, Pavel Filip.

Informația despre lista cu cei 18 indezirabili a fost enunțată pentru prima dată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă, organizat sâmbătă, 8 septembrie, după audierile parlamentare care au avut loc la acest subiect. Șeful Legislativului nu a oferit detalii despre cele 18 persoane.

Materialul integral poate fi găsit aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •