Situaţia politică din Republica Moldova dă motive de îngrijorare pentru Germania. Anularea alegerilor anticipate din Chișinău este foarte problematică, iar Uniunea Europeană va continua să conlucreze și să sprijine reformele necesare Republicii Moldova doar dacă vor fi respectate statul de drept și alegerile libere. Asta a transmis ministrul german de stat pentru Afaceri Europene, Michael Roth, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, iar cel din urmă declară, într-un interviu pentru Deutsche Welle că „mesajul partenerilor germani a fost înțeles și îl tratăm cu toată seriozitatea”.

„Am înțeles mesajul partenerilor germani și îl tratăm cu toată seriozitatea. În același timp, am explicat faptul că Moldova este decisă să facă tot ceea ce trebuie, inclusiv chestiuni care țin de îmbunătățirea legislației și de continuarea reformelor în justiție, în așa fel încât să ne apropiem cât mai mult de standardele și practicile europene”, a declarat Ulianovschi conform sursei citate.

Ministrul declară că, nu doar la Berlin, dar și în alte capitale europene a accentuat și va accentua în continuare insistența și fermitatea Guvernului Republicii Moldova de a continua procesul de implementare a reformelor, chiar dacă unele dintre ele nu sunt populare, fiind criticate de oponenții politici și de o parte din populație.

„La rândul lor, oficialii germani au apreciat eforturile autorităților moldoveneşti în procesul de implementare a reformelor și a programului de dezvoltare a țării, realizarea obiectivelor asumate în cadrul Acordului de Asociere RM-UE, colaborarea cu organismele internaționale. E corect să precizez că au fost comunicate de asemenea unele îngrijorări în privința situației din R. Moldova. Interlocutorii germani au mai menționat că Berlinul va susține în continuare Republica Moldova, oferind toată asistența și expertiza atât în domeniul dezvoltării economice şi modelării proceselor necesare pentru reformele economice, cât și în problemele legate de soluționarea diferendului transnistrean”, spune Ulianovschi.

În context, oficialul a transmis că pentru moment Parteneriatul Estic rămâne a fi un instrument atractiv și necesar statelor membre și trebuie continuat, doar poate cu unele adaptări şi concretizări, ţinând cont de evoluțiile geopolitice recente din regiune și din Europa per ansamblu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •