„Dacă unul se strică”: Moldovenii pot deține concomitent două pașapoarte valabile

Autor: , in Social / 19 septembrie, 2018, 18:13

Agenția Servicii Publice (ASP) reamintește că, potrivit Legii nr.273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, cetățenii Republicii Moldova pot deține concomitent două pașapoarte valabile, condiția fiind ca datele personale ale titularului să fie identice.

Doritorii pot solicita eliberarea unui nou pașaport în timp ce călătoresc în temeiul pașaportului valabil obţinut anterior. Totodată, deţinerea celui de-al doilea paşaport îi oferă posesorului posibilitatea de a aplica pentru obţinerea unei alte vize în timp ce utilizează primul document. Cererea pentru eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova poate fi depusă la oricare Centru Multifuncțional al Agenției Servicii Publice sau Serviciu eliberare a actelor de identitate, indiferent de locul înregistrării la domiciliu sau la reședință al solicitantului.

Pentru a beneficia de această oportunitate, cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate pot să se adreseze la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din statul de reşedinţă. Pentru obținerea celui de al doilea pașaport nu este obligatorie prezentarea certificatelor de stare civilă, dacă în starea civilă și în datele cu caracter personal ale solicitantului nu au intervenit schimbări.

Informații suplimentare cu privire la lista documentelor necesare, termenele, tarifele și taxele pentru eliberarea paşaportului pot fi vizualizate pe site-ul Agenției, accesând: http://www.asp.gov.md/ sau apelând la numărul de telefon 14909 (tarif local).

Din 10 octombrie curent, termenul de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova va fi extins de la 7 la 10 ani pentru solicitanţii cu vârsta de peste 16 ani. De asemenea, solicitanţii actelor de identitate nu vor mai prezenta documentul ce atestă grupa sangvină.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X