Când ar putea fi deblocată asistența macrofinanciară pentru Moldova

Autor: , in Economic / Populare / 21 septembrie, 2018, 17:13

Europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE, afirmă că o decizie privind asistența macrofinanciară poate fi luată doar după alegerile parlamentare.

Deputatul amintește despre adoptarea sistemului electoral mixt, anularea alegerilor locale noi din municipiul Chișinău și menționează că europenii sunt îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din Republica Moldova, motiv pentru care încă nu se poate vorbi despre deblocarea celor 100 de milioane de euro.

„Actuala legislație privind alegerile nu respectă recomandările Comisiei Veneția și ale UE. De aceea rămânem critici și rezervați în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din Republica Moldova. Să nu uităm că nu a fost respectat rezultatul alegerilor, voința oamenilor de a-l avea pe Andrei Năstase la primăria municipiului Chișinău. Mai multe tribunale din Republica Moldova au găsit motive să anuleze aceste alegeri. Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din Republica Moldova. De aceea nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Cu toate acestea, doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează putem reveni la această decizie. Nu putem transfera acum banii, pentru că criteriile politice nu sunt îndeplinite”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Petras Auštrevičius și-a exprimat speranța ca autoritățile de la Chișinău să își reamintească angajamentele luate la semnarea Acordului de Asociere.

La 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a condamnat invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău, în urma cărora a fost ales primar liderul partidului de opoziție extraparlamentară Platforma DA, Andrei Năstase, și a solicitat Comisiei Europene „să suspende orice plăți prevăzute pentru debursarea asistenței macrofinanciare acordate Republicii Moldova”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X