Guvernul se împrumută masiv de pe piața internă

Autor: , in Economic / 24 septembrie, 2018, 13:55

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a propus spre plasare pe piață valori mobiliare de stat (VMS) în valoare de 600 milioane lei, pentru o perioadă de doi, trei și cinci ani. Volumul de VMS propus impresionează prin valoare și este de aproape șapte ori mai mare decât prevede Calendarul desfăşurării licitaţiilor de vînzare a valorilor mobiliare de stat, aprobat de Minister și coordonat cu Banca Națională, scrie Mold-Street.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în urma licitaţiilor desfăşurate la Banca Naţională a Moldovei, pe 19 septembrie 2018, s-a reușit plasarea de obligațiuni de stat cu dobândă fixă în valoare de 81,545 milioane lei pe un termen de 5 ani cu rata nominală a dobânzii de 6,9%.

În aceeași zi au mai fost plasate obligațiuni de stat cu dobândă fixă în valoare de 73,095 milioane lei pe un termen de 3 ani și rata nominală a dobânzii de 6,5%, și obligațiuni de stat cu dobândă fixă în valoare de 69,595 milioane lei pe un termen de doi ani și rata nominală a dobânzii de 6%.

În consecință ministerul a reușit să împrumute astfel peste 224 de milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât planificase.

În ajun, pe 18 septembrie, Ministerul Finanțelor a mai reușit să plaseze bonuri de trezorerie în valoare de circa 340 milioane de lei, inclusiv în valoare 92 de milioane lei pentru 91 de zile și o rată a dobânzii de 4,98%, de 126,4 milioane lei – pentru 182 de zile și o rată de 4,39% și bonuri de 121 milioane lei pentru 364 zile la o dobândă de 4,86%.

Astfel într-o săptămână Guvernul a împrumutat de pe piaţa internă peste 560 milioane lei.

Cei mai mari creditori sunt băncile şi alte instituţii financiare. Experţii spun că în condiţiile în care dobânzile sunt relativ mici, faptul că Guvernul se împrumută de pe piaţa internă nu ar fi o problemă majoră.

În plus aceste măsuri permit de a mai reduce din surplusul de bani de la bănci, care preferă astfel să crediteze statul, decât economia reală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X