Dan Dungaciu: Chişinăul înjunghie Kievul sub oblăduirea Moscovei

Autor: , in Politic / Populare / 24 septembrie, 2018, 12:22

Regimul de la Chişinău trece toate liniile roşii pe care unii credeau că nu le va trece niciodată și dă semnele evidente ale cooperării Binomului Plahotniuc-Dodon – alegerea directorului SIS de către Parlament, numiri comune de ambasadori sau judecători, acoperirea furtului miliardului, votarea împreună a unei noi legislaţii electorale în pofida avertismentelor occidentale, invalidarea alegerilor de la Chişinău, sfidarea UE şi a Americii, legitimarea prezenţei ruse în Republica Moldova, susține directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu.

Conform expertului de la București, linia roşie trecută recent este ieşirea explicită şi aproape concomitentă a lui Vladimir Plahotniuc şi a lui Igor Dodon, respectiv abandonarea proiectului şi a retoricii pro-europene afirmată explicit de primul, şi solicitarea pentru un referendum privind Transnistria făcută de al doilea.

„Sincronicitatea este evidentă, iar demersurile în oglindă. Cortina a căzut în sfârşit la Chişinău. Se vede acum, fără perdea, ceea ce LARICS spune de mult, respectiv că miza ultimă a Binomului Plahotniuc-Dodon este una geopolitică/strategică. Mai concret, vorbim despre estomparea „proiectului european“ şi pregătirea coaliţiei „patriotice“ PDM (Plahotniuc) – Partidul Socialiştilor (Dodon) – „independenţi“ după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în perspectiva „soluţionării“ chestiunii transnistrene în termeni ruseşti, respectiv „statut special“ pentru Transnistria. Mai pe scurt, transnistrizarea R. Moldova şi mutarea influenţei directe şi explicite ruseşti la frontiera României, a NATO şi a UE“, scrie Dungaciu într-o analiză pentru LARICS.

Vorbind de expulzarea celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova, Dungaciu apreciază că „mimând stupefacția, decorul pro-european al Chișinăului a ieșit la rampă“.

„Un lucru devine clar pentru toată lumea. Dacă Chișinăul a pus profesorii rețelei didactice de tip Orizont ale lui Fethullah Gülen pe lista terorismului internațional, iar liderul acestei rețele Fethullah Gülen se află încă în SUA, fără să fie expulzat în Turcia, după cum cere insistent Ankara, înseamnă că nu mai trebuie să așteptăm mult până când R. Moldova va pune pe lista terorismului internațional…. Statele Unite ale Americii. Asta ar fi consecința imediată și logică a expulzărilor profesorilor „teroriști”.“, mai spune analistul.

Mai multe despre semnalele pentru Est date de Plahotniuc prin anunțul că partidul de guvernământ nu mai este „pro-european”, ci devine „pro-Moldova” și cum Dodon îl traduce pe Plahotniuc și aruncă testul referendumului citiți aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X