Fost ambasador la ONU, despre vizita lui Candu în SUA: Dacă este primit nu înseamnă și că e acceptat

Autor: , in Politic / Populare / 24 septembrie, 2018, 13:06

Vizita lui Andrian Candu în SUA s-a făcut prin intermediul unor companii de lobby, iar faptul că acesta a avut întrevederi cu anumiți oficiali americani nu înseamnă și că politica regimului de la Chișinău este acceptată de Washington, susține fostul ambasador la ONU Vlad Lupan.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că „primirea unui oficial de rang înalt din Republica Moldova în Statele Unite este văzută de către autoritățile americane ca o modalitate de a transmite mesajele necesare”.

„De exemplu, nemulțumirea de lipsa de progrese care a fost, de altfel, exprimată și de ambasadorul Pettit. Ei nu văd faptul că, de exemplu, să nu primești o persoană este o modalitate de a-ți exprima nemulțumirea. Ei văd că nemulțumirea trebuie să fie transmisă și trebuie să fie formulată clar și din cauza asta ei sunt gata să primească anumite autorități la un anumit nivel”, a spus Vlad Lupan.

El a amintit și de un „alt element important”.

Noi cunoaștem foarte bine că o serie din aceste întrevederi au fost organizate inclusiv prin intermediul unui lobby privat, probabil al dlui Plahotniuc. Anterior, din câte înțelegem, era cu grupul Podesta, acum am înțeles că și-au lărgit numărul de firme private pe care le plătesc pentru ca să rezolve lobby și de asemenea dna ambasadoare Balan, de fapt, face lucru de partid, nu atât diplomatic, cât de partid și-i organizează o serie de întrevederi. Este utilizarea de către oligarhii din Republica Moldova sau persoanelor cu bani a banilor proprii pentru a-și asigura o serie de întrevederi la nivel înalt pentru a utiliza tocmai percepția moldoveanului de rând că, dacă sunt primiți, înseamnă că sunt acceptați. Este o promovare de imagine, este o investiție. Problema este alta – dacă-i vizită oficială, atunci poate fi plătită doar din bani publici, dacă-i vizită privată, atunci nu se scot comunicate oficiale.”, a spus fostul ambasador la ONU.

Vlad Lupan a mai spus că cei din PD încearcă să câștige dividende electorale din această vizită, pe care o prezintă drept un prin care SUA și-ar exprima susținerea pentru Moldova. Lucrurile însă nu stau chiar așa.

„Cetățeanul Republicii Moldova, care în marea majoritate nu știe despre aceste detalii, el nu va vedea o diferență dintre vizitele private și vizitele oficiale. El va crede că totul e OK și, de fapt, va crede că este o expresie de sprijin, de susținere a Statelor Unite față de, în cazul dat, spicherul Parlamentului, dar, de facto, și a Partidului Democrat care este acum în plină campanie electorală, de facto. Partidul Democrat actualmente utilizează discrepanța asta culturală dintre noi și americani în care unii văd lucrul acesta în calitate de „veniți, vă rog, să vă transmitem un mesaj de îngrijorare; nu aveți un comportament adecvat”, iar la noi este prezentat ca „am fost primiți de către cele mai înalte autorități din Statele Unite și deci suntem acceptați așa cum suntem și cu ceea ce facem”, ceea ce nu este așa”, a precizat sursa citată.

El a mai spus că „mesajul real al Statelor Unite este unul destul de negativ, începând cu alegerile în mod particular, din câte înțelegem, au fost mesaje foarte dure în timpul vizitei prim-ministrului Filip anterior, foarte dure către autoritățile Republicii Moldova”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X