Suspectul în cazul Skripal, fost ofițer militar decorat de Putin

Autor: , in Externe / 27 septembrie, 2018, 09:36 Etichete: , , , ,

Unul dintre suspecţii atacului cu neurotoxina noviciok asupra fostului spion rus Serghei Skripal, care foloseşte identitatea „Ruslan Boşirov”, ar fi un fost ofițer militar care a primit titlul de Erou al Federației Ruse. 

Potrivit BBC,  bărbatul ar fi, de fapt, colonelul Anatolii Cepiga, care a activat în Brigada 14 Speţnaz, fiind decorat de Putin pentru eforturile de ”menţinere a păcii”.

Cepiga a servit în Cecenia și Ucraina și a fost decorat de președintele rus în 2014, cu  cea mai înaltă distincţie de stat în serviciul militar: Erou al Federaţiei Ruse.

Oficialii britanici nu au comentat încă știrea.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a negat zvonul, spunând că nu există nicio dovadă care l-ar confirma.

Cine este colonelul Anatoli Cepiga?

Bărbatul în vârstă de 39 de ani a fost antrenat la una dintre academiile de elită din Rusia și și-a făcut serviciul cu forțele speciale, sub comanda GRU (Direcția principală de servicii secrete a Federației Ruse)

Cepiga a fost decorat cu peste 20 de distincții militare pentru serviciile sale.

Se crede că acesta a fost trasferat la Moscova prin 2009, unde i-a fost oferită o identitate falsă pe care o utilizează și acum – Ruslan Boșirov.

Bărbatul s-a aflat sub acoperire în ultimii nouă ani.

În 2014 i-a fost acordat titlul de Erou al Federației Ruse. Medalia, acordată în timpul unei ceremonii închise, este de obicei înmânată chiar de președintele rus.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X