Se apropie momentul când fiecare dintre noi va trebui să-și asume răspunderea. După ce și-a adaptat legislația electorală la propriile interese, regimul și-a dat jos masca cea cu steluțe galbene de pe drapelul UE și atacă frontal în stil putinist. A preluat sloganele lui Dodon și pregătește terenul (o apropiere a mesajelor) pentru o nuntă roșie post-electorală. A sfidat Comisia de la Veneția, a sfidat UE și ne-a lăsat fără suport extern, ne-a aruncat voturile la gunoi, iar acum se ascunde în spatele Poliției, atacă prin SIS și își asigură protecția printr-o justiție care emite decizii stupide în avantajul acestui regim. Sistemul devine din ce în ce mai opac. Întunericul este anturajul în care acest regim se simte cel mai bine.

Ne apropiem de momentul când nu vom mai avea ce pierde. Suntem captivi într-o încăpere care se umple cu apă. Ne săltăm în vârfuri în încercarea de a rezista cât mai mult. Dar soluția nu e în partea de sus a încăperii. Până la pod a mai rămas doar un cap de om, iar apa continuă să vină. Încă puțin și nu vom mai avea cu ce respira. Soluția e jos, sub apă. E o trapă îngustă acolo prin care ne putem strecura la libertate dacă ajungem la ea și, cel mai important, dacă reușim să o deschidem. Pentru aceasta trebuie să tragem adânc aer în plămâni și să ne scufundăm. Să deschidem trapa. Să ne salvăm. Toți trebuie să împingem zăvorul în aceeași direcție, altfel suntem sortiți.

Și eu, și colegii jurnaliști care încă rezistă, primim aproape zilnic mesaje în privat de la oamenii onești rămași încă în sistem. Da, cu ajutorul lor, știm mai multe decât scriem. Ne relatează despre abuzurile care au loc și ne ajută cu informații prețioase. Și le mulțumim pentru asta. Dar s-ar putea ca la un moment dat să fie insuficient. Se apropie momentul când va fi nevoie de implicare – de o implicare riscantă. O rezistență din interior împotriva abuzurilor guvernării este coșmarul celui care administrează astăzi această caracatiță. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă în spațiul public ar apărea dovezi asumate despre cei care au deturnat protestul pașnic în aprilie 2009, soldat cu schilodirea a sute de tineri prin comisariatele de poliție… Ce s-ar întâmpla dacă, urmare a acestor dezvăluiri,  nucleul de rezistență din Poliție, Procuratură și justiție ar reacționa în strictă conformitate cu legea. Imaginați-vă că raportul „Kroll-2” cu numele celor „100% onești” ai premierului iese la lumină, iar nucleul critic din cadrul instituțiilor statului se activează și acționează concertat în interesul țării. Imaginați-vă cum ar arăta Parlamentul dacă am aplica lustrația – fără KGB-iști și fără alți indivizi dirijați de la Moscova… Piramida individului care s-a autoproclamat „puternic” s-ar ruina într-o clipă.

Așa s-a întâmplat în România post-Adrian Năstase. O mână de procurori și câțiva judecători cu un minim suport politic au reușit să salveze temporar țara de marii corupți. În Moldova, au mai rămas procurori onești, mai sunt și câțiva judecători cărora le pasă de ziua de mâine, dar le lipsește suportul politic. Și nu mai contează cine este vinovat că i-a lipsit de acest suport atunci când li-l putea oferi. El deja e în pușcărie. Acum, în Moldova, politica se face în afara politicii. Totul se decide în opacitate, iar instituțiile statului doar mimează luarea unor decizii. Este important ca suportul politic pentru o justiție dreaptă, în susținerea vocilor critice din diferite domenii, în susținerea oamenilor care își privesc critic propriul anturaj să apară măcar după alegerile parlamentare. E unica noastră șansă de a ne salva. O să spuneți că e imposibil, pentru că odată cu schimbarea sistemului electoral individul „puternic” și-a desenat propriile reguli care îl avantajează. La nivel local, a instituit coordonatori care corup, șantajează și descurajează potențialii contracandidați din circumscripțiile uninominale… Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm. Când nu mai ai ce pierde, nu te resemnezi, ci îți lași instinctele să te salveze.

De ani de zile, suntem hrăniți cu minciuni de niște oameni care ne urăsc și care ne fură. Ei au învățat să-și jefuiască astfel poporul încât toți să creadă că fac reforme. Pentru că, după dispariția miliardului, mașinăria lor mediatică de spălare a creierilor a început să funcționeze fără lipsuri… Pentru că Miorița e vie, iar mămăliga nu explodează, pentru că moldovenii cred în horoscop și votează pachetul cu hrișcă.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here