Din 8 octombrie, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cazierul juridic la instituțiile statului, iar polița de asigurare medicală, certificatul medical, patenta de întreprinzător și certificatul privind lipsa datoriilor la stat pe suport de hârtie vor fi anulate în timpul apropiat. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul Pavel Filip, în cadrul evenimentului dedicat platformei de schimb de date – MConnect.

Astfel, excluderea documentelor pe suport de hârtie îi va scuti pe oameni de drumul făcut între instituții, dar și de plățile achitate la obținerea actelor.

„Avem componentele necesare pentru a lucra online și toate condițiile pentru ca instituțiile statului să nu mai ofere certificate pe suport de hârtie. Astăzi toți folosim platforme electronice, dar în raport cu statul am rămas în perioada de a face din cetățeni poștași. Unul dintre obiective este să ajungem în situația, când cetățenii nu vor mai avea nevoie de certificate, dar va fi suficient să prezinte doar buletinul de identitate în raport cu o instituție a statului”, a subliniat Pavel Filip.

Cazierul contravențional nu mai este necesar la perfectarea permisului de conducere și la eliberarea plăcuțelor de înmatriculare a vehiculelor. În ce privește polița de asigurare, datele persoanelor se conțin în registrele CNAM, pentru certificatele medicale este funcțională platforma e-certificat medical, iar pentru certificatul privind lipsa datoriilor la stat, toată informația este publică și disponibilă în format electronic.

Platforma MConnect este implementată de Agenția de Guvernare Electronică pentru facilitarea schimbului electronic de date între autoritățile publice, fără a solicita informații de la cetățeni și mediul de afaceri în formă de certificate și rapoarte. Totodată, aceasta permite crearea cadrului necesar pentru optimizarea și digitizarea serviciilor publice, dar și implementarea principiului ghișeului unic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •