Contextul socio-politic actual și gradul de încredere în instituțiile publice nu sunt favorabile implementării votului prin internet, arată datele unui studiu lansat de Asociația Promo-LEX.

Studiul conține o analiză detaliată a experienței internaționale privind percepția și încrederea față de tehnologiile informației și a votului prin Internet, a situației din țara noastră la acest capitol, precum și a potențialului de utilizare a votului prin Internet de către cetățenii Republicii Moldova.

Necesitatea unui sistem de vot prin internet este argumentată de importanța asigurării dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării, dar și a altor categorii de alegători care nu se pot prezenta la vot în ziua alegerilor, spun autorii studiului. În prezent, în Republica Moldova există atât premise care ar putea facilita dezvoltarea și implementarea votului prin internet, cât și unele riscuri. Astfel, în urma interviurilor desfășurate în cadrul cercetării, s-a constatat că, infrastructura de e-guvernare de care dispune Republica Moldova poate facilita implementarea votului prin internet, sau cel puțin testarea acestuia prin proiecte pilot.

În același context, datele studiului arată că, 100% din respondenții sondajului online folosesc rețelele de socializare, 91% utilizează servicii de comerț electronic, iar 86% folosesc internet banking. De asemenea, 68% din respondenți au afirmat că utilizează sau cunosc despre serviciile publice electronice precum e-cazier, e-declarația pe venit, ș.a. Astfel, „experiența anterioară de interacțiune cu diferite procese electronice, fie că este vorba de comerț online, achitarea cu cardul, utilizarea poștei electronice și a rețelelor de socializare ar putea influența pozitiv decizia cetățeanului de a utiliza și votul electronic, pe lângă aceste instrumente”, consideră Livia Țurcanu.

În ceea ce privește nemijlocit decizia de a utiliza sau nu votul prin internet, 86% din respondenți au răspuns că ar utiliza această opțiune de vot dacă va fi introdusă în cadrul alegerilor din Republica Moldova.

Pe de altă parte, contextul socio-politic actual și gradul de încredere în instituțiile publice nu sunt favorabile implementării votului prin internet. Datele studiului arată că, doar 11% din cei chestionați au fost în totalitate de acord iar 21% au fost parțial de acord cu faptul că nivelul de încredere al cetățenilor față de instituțiile statului este suficient de înalt pentru implementarea sistemului de vot prin internet. De asemenea, studiul mai menționează că, fie chiar și un exercițiu de testare a votului prin internet ar implica costuri și eforturi considerabile din partea actorilor implicați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here