Uniunea Europeană a eșuat aproape complet în Europa de Est. Birocrații din Occident, neobișnuiți cu felul de a fi al celor de la marginea dinspre Rusia, au crezut că simpla intrare într-o comunitate de oameni civilizați va fi suficientă pentru a șterge mentalități inoculate pe aici în zeci și chiar sute de ani.

Paradoxal poate, având în vedere modul nostru mai delăsător de a fi, România a rezistat mai mult pe drumul democrației decât țări mai bine plasate în 1989, precum Ungaria și Polonia. Acestea din urmă au, însă, un singur atuu: economia le merge și infrastructura, de orice fel, se dezvoltă. „Corupția mică, cea a funcționarilor, cea din spitale sau din școli, cea rezultată din interacțiunea dintre un angajat al statului și un cetățean, a dispărut”, îmi spunea recent un jurnalist din Polonia.

În România, dincolo de mesaje și datele statistice triumfaliste ale celui mai slab guvern din istoria recentă, totul se transformă în haos: e nevoie de un milion de angajați, dar aceștia au fugit în Occident, infrastructura rutieră e blocată, la propriu, în proiect, justiția e sub un asalt continuu și nu mai rezistă, educația e tot mai proastă, în spitale te îmbolnăvești.

Corupția rămâne endemică. Am rezistat cel mai mult, dar și când am pornit-o la vale, am făcut-o repede și cu zgomot. Și în tot acest zgomot, a mai venit unul, al cărui unic scop este să ne dezbine și mai mult: referendumul discriminării, zis, mincinos, pentru familie. Mișcarea consilierilor infractorului Dragnea a fost strălucită, din păcate: promovând referendumul a dezbinat tabăra anti PSD, atât în Parlament (PNL a votat pentru referendum, USR împotrivă), cât și în societate (au ajuns să se disprețuiască oameni care până acum luptau împreună împotriva abuzurilor mini dictatorului de Teleorman și a găștii lui de impostori). Căci, să fim sinceri, asta e singura utilitate a acestui referendum: să injecteze și mai multă ură și senzație de sfârșit de lume într-un popor care fuge deja pe capete din țara lui.

Altfel, juridic nu se va schimba nimic: căsătoria între persoane de același sex este deja interzisă în România. Introducerea interdicției și în Constituție e considerată de cei anti gay și de Coaliția pentru Familie o garanție în plus. Desigur, dar, după cum se vede, nimic nu e ireversibil, nimic nu rămâne definitiv. Constituția poate fi schimbată pe invers din nou, în viitor. Dincolo de asta, ceea ce ar trebui să îi sperie cu adevărat pe cei care vor „un viitor mai bun pentru copiii noștri” este lipsa de scrupule a celor de la PSD și a celor de la Coaliția pentru Familie (CpF).

Ultimele săptămâni au însemnat minciuni („Noi nu ne implicăm în campania pentru referendum”, a zis PSD, în timp ce plătea spoturi tv și banere; în Canada te poți căsători cu animale, a dezinformat însuși Liviu Dragnea), manipulare primitivă (pliantele celor de la CpF exploatează fără rușine copiii și emoțiile unor oameni care, în greșeala lor, sunt totuși bine intenționați), dispreț față de regulile statului român (firma care a pus pliante în pâine a fost amendată, mai multe banere de propagandă perversă au fost date jos de autorități).

Au însemnat personaje care s-au urcat pe valul homofob cu autocarul, doar, doar își mai fac ceva imagine, rusofili care mimează că sunt îngrijorați pentru soarta Europei (cum au fost sinistrele coperți din cotidianul de la București România liberă), intelectuali care fac jocul anti UE al PSD orbiți de ura necreștinească față de semeni.

CpF de mână cu PSD au intrat peste noi cu tancul imoralității, dându-se îngerii unei false neprihăniri.

Cei mai urâți dintre noi au scos ce e mai urât din noi.

 Răzvan Chiruță, redactor șef al Newsweek România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here