Sursă foto: OccupyGuguță/ facebook.com

Mai mulți profesori, activiști ai comunității „Occupy Guguță”, dar și susținători ai acestora au organizat astăzi, 5 octombrie, când este marcată Ziua educației și cea a profesorului, un flashmob, prin care au atras atenția asupra faptului că pedagogii din Republica Moldova au salarii mici.

Acțiunea era planificată să fie desfășurată în fața clădirii Guvernului, unde se află și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, lucru nepermis de polițiști, așa că aceștia au manifestat pe străzile din preajmă, afișând pancarte cu mesajele: „Tu ai lucra pe gratis?”, „Delegațiile vin și pleacă, salariile aici rămân”, „Ziua profesorilor e în fiecare zi”, „Foștii elevi, în solidaritate cu profesorii”, „Vrem salarii decente”.

Potrivit activiștilor, guvernarea a luat nota „2” la tema pentru acasă: salarii decente în sectorul educației.

La 5 septembrie, pedagogii au depus o petiție semnată de peste 6000 de persoane prin care au solicitat majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și a cadrelor non-didactice cu 100%.

„Rugăm să fim informați, în termeni legali, până la data de 5 octombrie 2018, referitor la rezultatele examinării prezentei petiții și despre deciziile adoptate în vederea îndeplinirii solicitării înaintate. În cazul neîndeplinirii solicitării de majorare a salariului, ne rezervăm dreptul la acțiunile prevăzute de Codul Muncii și Legea Sindicatelor, dar și alte acte legislative ale Republicii Moldova”, menționau autorii.

Deocamdată, nici premierul Pavel Filip, nici ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, nu au reacționat.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here