Dodon jură că nu știa nimic și promite că va discuta cu Erdoğan despre expulzarea celor șapte profesori de la „Orizont”

Autor: , in Politic / Populare / 6 octombrie, 2018, 09:22

Președintele Republicii Moldova continuă să declare că expulzarea celor șapte cetățeni turci a fost o surpriză pentru el și nu este implicat în vreun fel. Igor Dodon susține că va aborda neapărat acest subiect cu președintele turc în cadrul vizitei lui Recep Tayyip Erdoğan la Chișinău.

Dodon menționează că a primit un răspuns de la SIS, dar acesta nu conține detalii, ci doar informații generale.

„Niciodată, la nicio întâlnire cu Erdoğan sau cu alți oficiali din Turcia, nu mi-au fost înaintate cerințe pentru a contribui cumva la expulzarea acestor oameni. Cum aceasta a fost o surpriză pentru toți, jur că a fost o surpriză și pentru mine. Cum credeți, de ce aș avea nevoie de asta, dacă aș putea influența? De ce aș face o asemenea provocare înainte de potențiala vizită a lui Erdoğan, știind că asta va bulversa toată societatea? De ce să faci asta la început de an școlar? Să iei profesori dintr-un liceu normal, unde calitatea studiilor este foarte înaltă; eu știu, mulți prieteni au învățat acolo… De ce să faci asta la început de septembrie, chiar dacă aș fi putut influena SIS-ul? Fă asta vara sau după ce va veni Erdoğan, în vacanță. Nu-i niciun sens, de aceea ar fi putut fi o provocare împotriva mea, contra altcuiva etc. Noi ne vom clarifica. Eu încă nu am detalii despre ce s-a întâmplat”, a afirmat șeful statului în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Dodon a adăugat că și atunci când se vorbea despre „Orizont”, ar fi spus că nu ține de atribuțiile președintelui.

La fel, el subliniază că nu poți să pui pe aceeași balanță șapte vieți și reparația clădirii Președinției, deoarece chiar dacă „încerci acum să ascunzi ceva, în viitor va ieși la iveală, eu nu mă joc cu asemenea lucruri”.

Președintele precizează că a rugat mai multe țări să ofere bani pentru renovarea sediului, printre care și Rusia, Azerbaidjan, Qatar.

Igor Dodon promite că va aborda subiectul despre expulzarea celor șapte cetățeni turci la întrevederea cu Erdoğan, mai ales că vor avea loc și proteste atunci.

„Desigur că vom discuta. Cetățenii moldoveni, elevii de la „Orizont” mă vor întreba dacă am discutat”, a spus Dodon.

Potrivit șefului statului, pentru reparația clădirii Președinției au fost cheltuite peste 10 milioane de euro, deși suma prevăzută inițial era de circa 7 milioane. Turcia a asigura sediul și cu mobilă, iluminare și havuz. Acesta menționează că nu el a pus gardul din jurul Președinției și spune că zona va fi accesibilă pentru toți, iarîn fiecare săptămână va fi organizată Ziua ușilor deschise.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va vizita Republica Moldova în perioada 17 – 18 octombrie, când va participa la inaugurarea clădirii Președinției.

La începutul lunii septembrie, șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, au fost expulzați din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X