(DOC) Un deputat cere Procuraturii anchetarea lui Leancă, pe marginea finanțării lui Șor

Autor: , in Politic / 10 octombrie, 2018, 17:12

Deputatul liberal Lilian Carp cere Procuraturii Generale să se autosesizeze și să ancheteze informațiile privind „finanțarea lui Iurie Leancă de către Ilan Șor”. Într-o scrisoare adresată procurorului general, Eduard Harunjen, deputatul face referire la investigația prezentată de postul de televiziune Jurnal TV cum că Ilan Shor, principalul nume care aparte în raportul Kroll privind jaful din sistemul bancar, i-a finanțat studiile fiului fostului premier Iurie Leancă.

Carp declară că există indicii clare în privința întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunilor prevăzute de art.324 din Codul penal (Corupere pasivă în proporții deosebit de mari) și art.326 din Codul penal (Trafic de influență cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții deosebit de mari).

„În material este prezentată informația cum Ilan Șor, prin intermediul Tomton Trade Corp, a transferat 20 de mii 882 de dolari, convertiți în 12 mii 912 lire sterline, pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”. Cambridge Arts and Sciences Limited este tocmai compania care deține colegiul, unde Liviu Tristan Leancă a fost printre absolvenți în anul 2014. O altă plată apare în extrasele bancare de pe contul în lire sterline al Tomton Trade pe 12 februarie 2013. Șor a transferat școlii din Cambridge pentru Liviu Tristan Leancă 12 mi 700 de lire sterline. Tomton Trade Corp este una dintre firmele nerezidente, implicate în furtul miliardului –, care avea conturi deschise în banca letonă ABLV. Această companie este una dintre zecile de firme utilizate de Șor pentru spălarea banilor proveniți din credite. Potrivit schemei caracteristice „furtului miliardului”, sursele scoase din bănci ca împrumuturi treceau, înainte să ajungă la o destinație finală, printr-un șir de transferuri de la o companie la alta”, se arată în sesizare.

„Întrucât Iurie Leancă era la vremea respectivă viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și al integrării europene, iar ulterior prim-ministru, având în vedere că din postura sa de înalt demnitar a emis/adoptat decizii în beneficiul lui Șor (cedarea Băncii de Economii, cedarea Aeroportului Internațional Chișinău, acordarea permisiunea Băncii Naționale să scoată din rezervele de stat prima tranșă de 9,5 miliarde de lei pentru a astupa gaura formată în băncile controlate de Șor prin acordarea de credite frauduloase, rezolvarea litigiului internațional cu firma Le Bridge, concurenta lui Șor în comerțul Duty Free, eliberarea numerelor diplomatice oferite de ambasada Republicii Moldova la Moscova etc.), există indicii clare în privința întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunilor prevăzute de art.324 din Codul penal (Corupere pasivă în proporții deosebit de mari) și art.326 din Codul penal (Trafic de influență cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții deosebit de mari)”, se mai arată în scrisoarea deputatului Lilian Carp.

Citește și: (DOC) Actele care confirmă că Shor i-a plătit studiile fiului lui Iurie Leancă

După ce Leancă a reacționat la material, declarând că nu a luat bani de la Șor, postul de televiziune Jurnal TV a publicat copii ale extraselor bancare care demonstrează că principalul nume care aparte în raportul Kroll privind jaful din sistemul bancar, i-a finanțat studiile fiului fostului premier.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X