Inițiativă: Exercitarea profesiei de medic veterinar, reglementată prin lege

Autor: , in Social / 10 octombrie, 2018, 17:24

Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar ar putea fi reglementată prin lege. Comisia agricultură și industrie alimentară a dezbătut, la ședința de astăzi, proiectul de lege și va propune plenului Parlamentului votarea acestuia.

Potrivit proiectului, domeniul de activitate al medicului veterinar va include medicina veterinară privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, siguranţa produselor alimentare, diagnosticul de laborator veterinar, supravegherea salubrităţii furajelor și altor produse nutritive destinate animalelor. De asemenea, activitatea medicului veterinar se va extinde asupra identificării, înregistrării și reproducerii animalelor, având responsabilitatea de a prescrie, elibera, comercializa și administra produse farmaceutice de uz veterinar, raticide şi dezinfectanţi. Totodată, proiectul prevede că activitatea medicului veterinar nu va fi activitate de întreprinzător, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Inițiativa legislativă prevede și crearea Colegiului Medicilor Veterinari care, în opinia autorilor, va ţine sub control aspectele fundamentale ale activităţilor sanitar-veterinare și va coordona formarea profesională continuă a specialiștilor. Colegiul va reprezenta o organizaţie profesională autonomă, apolitică şi nonprofit, din care vor face parte, obligatoriu, toţi medicii veterinari din Republica Moldova. Veniturile anuale ale Colegiului vor fi formate din cotizaţiile anuale de membru.

O altă noutate a proiectului este instituirea anuală, în ultima sâmbătă din luna aprilie, a Zilei profesionale a medicului veterinar din Republica Moldova. De asemenea, proiectul prevede și măsuri de răspundere disciplinară a medicilor veterinari.

Proiectul urmează a fi examinat și votat în ședința plenară a Parlamentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X