ONG-urile avertizează asupra riscurilor vinderii cetățeniei: Hoții sunt principalii clienți

Autor: , in Social / 10 octombrie, 2018, 15:54

Programele introduse de unele stat membre ale Uniunii Europene, care vând paşapoarte şi permise de rezidenţă unor cetăţeni străini înstăriţi, prezintă riscuri de spălare de bani, susţin mai multe ONG-uri, transmite Reuters.

La nivelul Uniunii Europene, un număr de 13 state au lansat programe de tip „Golden Visa”: Austria, Cipru, Luxemburg, Malta, Grecia, Letonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Olanda şi Franţa.
Ungaria a pus capăt unui program similar, scrie Agerpres.

„Dacă ai mulţi bani pe care i-ai dobândit prin mijloace dubioase, găsirea unui domiciliu departe de locul de unde ai furat banii nu este doar atragător, este ceva logic”, spune Naomi Hirst de la ONG-ul Global Witness.

Hirst a adăugat că verificările la care sunt supuse persoanele fizice care au cumpărat cetăţenia sau un permis de rezidenţă în UE nu sunt satisfăcătoare şi expun ţările care au introdus astfel de programe unor riscuri de corupţie şi spălare de bani.

Într-un raport comun, Global Witness şi Transparency International au cerut Uniunii Europene să stabilească o serie de standarde pentru gestionarea acestor scheme şi să extindă prevederile destinate combaterii spălării de bani, care până acum se aplică băncilor şi firmelor care organizează jocuri de noroc, la toate părţile implicate în industria vânzării de vize.

Un oficial european a declarat pentru Reuters că Executivul comunitar ar urma să publice un raport cu privire la programele de tip „Golden Visa” până în luna decembrie.

Raportul, intitulat ‘European Getaway – Inside the Murky World of Golden Visas’, susţine că Ciprul a strâns 4,8 miliarde euro de pe urma vânzării de paşapoarte şi permise de rezidenţă, în timp ce Portugalia ar putea câştiga aproape un miliard de euro pe an. Pe ansamblu, ONG-urile estimează că statele UE au generat aproximativ 25 de miliarde de euro în ultimul deceniu de pe urma vânzării a cel puţin 6.000 de paşapoarte şi 100.000 de permise de rezidenţă.

Raportul menţionează cazul Maltei, ţară care a strâns 718 milioane euro de pe urma programului său de tip „Golden Visa”, şi în cazul căreia solicitanţii care au cazier sau sunt anchetaţi pot fi eligibili „în anumite circumstanţe” să primească un paşaport sau permis de rezidenţă.

„Programele gestionate necorespunzător permit indivizilor corupţi să lucreze, să călătorească fără probleme în UE şi să submineze securitatea colectivă”, susţine Laure Brillaud, expert la Transparency International.
Cu excepţia Marii Britanii, Ciprului, Irlandei şi Bulgariei, toate celelalte state membre UE care au introdus programe de tip „Golden Visa” fac parte din spaţiul Schengen.

Recent și Republica Moldova a adoptat un astfel de program. Acesta, dublat de legea amnistiei fiscale, ar putea transforma Moldova într-o veritabilă spălătorie de bani legalizată, au avertizat anterior mai mulți experți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X