În ajunul alegerilor parlamentare în Republica Moldova se întâmplă lucruri grave, derapajele anti-democratice fiind la ordinea zilei, iar puterea trâmbițează peste tot despre construcția drumurilor bune ca și cum acest fapt ar fi ieșit din comun, o faptă eroică, nu alta, însă, de fapt este o acțiune populistă. Opinia este împărțită de liderul Partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Acesta amintește că Republica Moldova și-a definit reabilitarea drumurilor drept prioritate națională, ca factor de bază în depășirea sărăciei și subdezvoltării. Decizia Moldovei a fost susţinută de partenerii externi, care s-au angajat să ajute financiar ţara în această direcţie. Ca rezultat, a apărut Strategia de transport şi logistică pe 2013-2022.

„Conform acestei Strategii Moldova trebuia să aloce anual 4 miliarde lei pentru drumuri, dintre care o parte considerabilă revenea partenerilor externi. Însă decizia de a aloca 80% din accize pentru drumuri a ținut doar până în anul 2014, apoi pentru a acoperi gaura bugetară formată în urma jafului bancar, guvernul a redus această cotă de peste 2 ori. Prin derogarea de la lege și angajamentele internaționale asumate, guvernul în ultimii 5 ani de zile a lipsit Fondul Rutier de 3,8 miliarde lei, iar cea mai mare sustragere are loc în 2018, când Fondul Rutier va obține cu 1,2 miliarde lei mai puțin decât norma legală și obligațiile internaționale”, a declarat Năstase.

Mai mult, liderul Platformei DA spune că în prag de alegeri parlamentare guvernarea actuală a Republicii Moldova se află în cea mai mare izolare externă, similară cu cea de pe vremea lui Voronin din perioada 2002-2004.

„În acest an nimeni nu mai oferă granturi, dar nici împrumuturi. Este o situaţie gravă în care s-a nimerit Republica Moldova. Oamenii trebuie să înţeleagă, când se vorbeşte de drumuri bune, acestea sunt făcute de banii contribuabililor. Considerăm că trebuie să demareze programele de reconstrucţie la scară naţională şi să se gândească la construcţia coridorului european 5, care să lege Moldova cu Uniunea Europeană”, a mai spus liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •