Comisia de afaceri externe a Parlamentul European a aprobat o rezoluție în care se spune că Republica Moldova este „capturată de interese oligarhice”, „dă îndărăt de la standardele democratice și statul de drept”. În rezoluția rezumată într-un comunicat de presă se reconfirmă că Chișinăului nu va mai primi ajutoare europene până după alegerile din februarie 2019. „Așteptăm Guvernul să facă ceea ce a promis, să facă, și nu să compromită parcursul European al Republicii Moldova”, a declarat europarlamentarul român Cristian Preda, care a ținut să menționeze faptul că guvernanții sunt cei care au blocat ajutorul financiar din partea UE, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Preda declară că, dacă acum câțiva ani, Chișinăul era văzut ca un exemplu pentru celelalte țări din Parteneriatul Estic, acum este, din nefericire, cazul cel mai grav. Mai mult, acesta spune că „acest mecanism de degradare a vieții democratice” din Republica Moldova trebuie oprit.

„Atunci când nu există transparență, atunci când interesele private sunt puse înaintea celor publice, e o problemă foarte serioasă și măcar în al 12-lea ceas să se țină seama de vocile prietenilor Republicii Moldova, care încearcă să-i ajute pe cetățeni”, spune Preda.

În context, europarlamentarul își exprimă regretul că autoritățile de la Chișinău nu ia în calcul semnalele trimise de comunitatea internațională.

„Ne-am fi dorit ca lucrurile astea să nu se întâmple. Am avertizat asupra pericolului și, din nefericire, nu numai că s-au întâmplat, dar nici n-au fost luate măsurile care să corecteze deriva. Și în aceste condiții ne rămâne doar să sperăm că alegerile vor da o majoritate responsabilă”, susține Cristian Preda.

Totuși, acesta spune că încă mai crede în șansele cetățenilor și politicienilor de bună-credință din Republica Moldova.

„Cetățenii își doresc un viitor european și politicieni care cu sinceritate vor să trudească pentru ca Republica Moldova, să fie într-o zi parte a Uniunii, nu sunt de ajutor deloc cei care una spun și alta fac. Nu-i exclus ca o idee generoasă să fie compromisă, pentru că, așa cum spuneam, purtătorii ei nu sunt tocmai integri. Eu cred însă în continuare în șansele cetățenilor și politicienilor de bună-credință din Republica Moldova, în șansele celor care consideră că o apropiere de statele membre, o apropiere de instituțiile europene e un lucru de folos pentru întreaga comunitate, și nu pentru un grup, pentru o oligarhie”, a mai declarat europarlamentarul român Cristian Preda.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •