Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) își exprimă profunda îngrijorare cu privire la derapajul standardelor democratice de bază din Republica Moldova și anume statul de drept, democrația, independența justiției, libertatea presei și hărțuirea opoziției.

Astfel, APCE solicită guvernării de la Chișinău să asigure respectarea votului exprimat de chișinăuieni, în cadrul scrutinului municipal, așa cum este respectat de autoritățile naționale și locale și observatorii internaționali, întrucât reflectă voința alegătorilor.

De asemenea, se cere ajustarea legii electorale și respectarea principalelor propuneri și recomandări ale OSCE/ ODIHR și ale experților comisiei de la Veneția privind reforma electorală.

„Există riscul ca, în condițiile actualului sistem, alegerile să nu fie recunoscute de către organizațiile internațională”, atenționează membrii APCE.

Totodată, membrii Adunării solicită Chișinăului să creeze condiții pentru ca cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în străinătate să își exprime liber dreptul la vot în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare.

De asemenea, APCE se arată foarte îngrijorați de presiunea exercitată asupra ONG-urilor, prin negarea dreptului acestora de a accesa finanțare externă și solicită ca raportorii Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către Statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de Monitorizare) să viziteze Republica Moldova în regim de urgență și să raporteze Adunării Parlamentare cât mai curând posibil.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here