Ford a început să testeze un sistem prin care mașina va recomanda șoferului o viteză optimă pentru a trece prin intersecții fără să mai prindă culoarea roșie a semaforului.

Ford a început în această săptămână în localitatea Milton Keynes din Marea Britanie o serie de teste prin care să îmbunătățească condițiile de trafic.

Constructorul american testează sistemul Intersection Priority Management (IPM), prin care mașinile își informează șoferii cu privire la viteza recomandată de rulare pentru a trece prin intersecții fără să prindă culoarea roșie a semaforului.

Pentru a furniza viteza recomandată, mașina comunică cu alte mașini din imediata apropiere și analizează locul în care se află acestea, direcțiile în care merg și vitezele lor de deplasare.

Modul de implementare a tehnologiei este inspirat din modul în care oamenii își fac loc într-o mulțime prin accelerări sau reduceri ale vitezei pentru a evita să se lovească unii de alții. O astfel de tehnologie ar permite fluidizarea traficului și reducerea timpului de deplasare pentru șoferi, dar și reducerea consumului de carburant și a emisiilor, scrie Automarket.ro.

„Cu ajutorul tehnologiei care interconectează mașinile putem să vizualizăm o lume a viitorului în care mașinile sunt mult mai conștiente de prezența celorlalte automobile din jur și de situația punctuală în care se află. Acest lucru permite o colaborare inteligentă între mașini pe șosele și în zonele intersecțiilor”, explică Christian Ress, supervizor Driver Assist Technologies în cadrul Ford Research and Advanced Engineering.

Potrivit unor statistici citate de Ford, un șofer petrece în medie două zile pe an în așteptarea culorii verzi a semaforului, iar 60% dintre accidentele rutiere se petrec în intersecții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here