„Maria Ciobanu stă la îndoială”, scrie Candu pe pagina sa de Facebook, îndemnându-și „prietenii” s-o „încurajeze” pe deputata PLDM să susțină introducerea în Constituție a deja mult prea mult discutatei sintagme „integrare europeană”. Cu doar o săptămână în urmă, nașul său Plahotniuc spunea că „integrarea europeană nu se negociază” și că deputații PLDM și PL vor dovedi cât de „proeuropeni” sunt sau nu votând pentru sintagma sa.

La 16 octombrie 2015, adică exact acum trei ani, Plahotniuc anunța că se retrage din politică și că-și „auto-suspendă” toate funcțiile din cadrul Partidului Democrat până la „clarificarea anchetei în cazul BEM”. Sigur, nici după trei nu s-a mai clarificat nimic în cazul BEM, iar Plahotniuc a revenit oficial în politică la doar două luni de la „auto-suspendare”, anunțând atunci o adevărată „terapie de șoc”.

Iar șocurile chiar au urmat pe bandă rulantă, începând cu acontarea a zeci de deputați comuniști și liberal-democrați cu ajutorul căruia a vrut să ajungă premier și terminând cu ruperea oricărei relații cu Uniunea Europeană și critici extrem de dure la adresa Chișinăului venite de la Bruxelles, pe care le avem astăzi.

În toată perioada asta l-a făcut președinte pe Dodon, a introdus votul mixt în ciuda tuturor avertismentelor din Occident, a anulat mandatul de primar perfect legal al lui Năstase și-a mai izgonit câteva zeci de mii de cetățeni definitiv din Moldova.

Atunci când Plahotniuc și-a dorit cu adevărat ceva n-a avut nicio problemă în a obține. Indiferent că s-a făcut prin vot în Parlament, inclusiv cu participarea socialiștilor la doar o lună după ce Dodon se jura că nu va susține niciodată (votul mixt), prin asumare de răspundere a Guvernului (miliardul în cârca cetățenilor) sau prin intermediul Curții Constituționale (păstrarea aparențelor opoziției lui Dodon).

Controlează în prezent, direct, cam 60 de deputați, adică de trei ori mai mult decât în rezultatul alegerilor din 2014. Și s-a oprit aici pentru că nu avea nevoie de mai mulți și pentru a păstra niște aparențe de opoziție.

Dar iată că atunci când vine vorba de votarea sintagmei cică nu sunt suficiente voturi. Și asta în condițiile atât PLDM cât și PL anunțau clar că vor vota sintagma doar dacă la vot va fi supusă și introducerea limbii române în Constituție.

Și cu toate că proiectul este deja înregistrat în Parlament, iar săptămâna trecută PLDM și PL au cerut introducerea sa pe ordinea de zi, Candu a refuzat, motivând „lipsa avizelor din partea comisiilor”. Comisii controlate tot de ei și care tergiversează în mod intenționat aceste avize.

Nu pot să nu mă întreb, dacă tot lui Plahotniuc și finului său le este atât de dragă integrarea europeană și susțin cu atâta patos introducerea sintagmei în Constituție, de ce să nu accepți un compromis și să votezi și pentru limba română?

Reșetnicov și ceilalți comuniști deveniți peste noapte democrați nu vor vota? Să fim serioși! Hai să ne amintim cum nu mai departe de 4 ani în urmă aceiași indivizi organizau proteste în stradă și în Parlament împotriva semnării Acordului de Asociere, ca acum să-și pună semnăturile pe sintagma proeuropeană a lui Plahotniuc. Indivizii sunt atât de controlabili încât dacă le spune șeful ar vota și Unirea, nu doar introducerea limbii române în Constituție.

Deci problema nu e nici pe departe aici. Iar Plahotniuc, finul și toată clica mafiotă pe care o conduc este interesată de introducerea sintagmei integrare europeană în Constituției pe cât de multă integrare europeană au făcut de când controlează absolut totul în Republica Moldova. Iar câtă s-a făcut a spus-o cel mai bine Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European acum o săptămână.

„Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane care își exercită influența asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, justiției și presei ”, se arată în raport. Ce „europenește” mai sună, nu-i așa?

Așadar, toată această tevatură din ultimele zile nu înseamnă nimic altceva decât un alt subiect care să umbrească adevăratele probleme ale statului, dar și prin intermediul căruia trustul propagandistic să mai încerce să demonstreze cât de proeuropean e PD-ul și cât de antieuropeni sunt restul.

Dacă finul Candu ar fi fost măcar 30% sincer în discursul său plin de patetism de la tribuna Parlamentului, ținut vinerea trecută în favoarea sintagmei nașului, aceasta ar fi fost votată. La pachet cu limba română.

În fond, ce fel de integrare europeană cu o „limbă” inventată în Constituție și pe care Uniunea Europeană nici măcar nu o recunoaște?

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •