Sursă foto: IGSU

Potrivit responsabililor, actualmente, experții și proiectanții lucrează în comun pentru pregătirea proiectului de restabilire a planșeelor din blocul locativ de pe bd. Moscova, 11/5. Până la 1 decembrie curent vor fi betonate cele patru planșee, iar până la sfârșitul lunii vor fi finalizate lucrările de restabilire a părții exterioare a blocului.

Astfel, locatarii din scara respectivă a blocului vor putea reveni în apartamente până la 22 decembrie. Totodată, reparația celor 10 apartamente afectate grav de explozie va fi finalizată până în luna martie. Premierul a solicitat să fie amenajat și teritoriul în jurul blocului. În toată această perioadă, locatarii blocului vor rămâne cazați în sanatoriul „Constructorul” și fostul spital al Căii Ferate, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Citiți și: Cine va restabili blocul locativ în care s-a produs explozia din 6 octombrie

De asemenea, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat și prezentat astăzi un Plan de acțiuni concrete, care prevede:

– Ajustarea cadrului legal, astfel încât gazul lichefiat să fie comercializat doar de companiile care vor avea o licență specială și vor purta răspundere pentru verificarea și instalarea buteliilor de gaz.

– Înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

– Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru micșorarea accizei și TVA la importul de gaz lichefiat destinat consumatorilor casnici.

– Efectuarea controalelor în școli, grădinițe și cămine și promovarea unei campanii de informare a populației despre riscurile de utilizare a buteliilor de gaz.

– Încurajarea oamenilor să folosească plite electrice moderne.

– Analiza oportunității și identificarea surselor de finanțare pentru conectarea blocurilor la sursa de gaz.

Planul de acțiuni urmează să fie definitivat și aprobat prin dispoziția prim-ministrului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here