Avantajul pe care îl ai când crești înconjurat de cărți

Autor: , in Social / 18 octombrie, 2018, 11:46 Etichete: , , , , ,

Dacă ai crescut citind tot felul de cărți, ești norocos – ai avut parte de un beneficiu care te delimitează de cei care au crescut fără prea multe cărți.

Un studiu condus de sociologul Joanna Sikora de la Australian National University și publicat în Social Science Research a descoperit că adolescenții care se lasă de școală înainte de absolvire, dar care citesc în timpul liber, ajung să aibă aceleași capacități ca absolvenții de facultate care nu citesc.

„Noi documentăm efectele avantajoase ale culturii școlare în privința alfabetizării, aritmeticii și rezolvarea de probleme tehnologice pentru adulți”, au subliniat cercetătorii. „[Cei care cresc cu o bibliotecă acasă prezintă o îmbunătățire] a abilităților adulte în aceste domenii dincolo de beneficiile acumulate de la educația părintească sau educația sinelui sau realizările ocupaționale”.

Echipa a folosit date de la Programme for the International Assessment of Adult Competencies, un studiu realizat între 2011 și 2015 asupra adulților din 31 de țări. Ei au analizat răspunsurile a 160.000 de adulți la întrebări legate de câte cărți au avut în casă atunci când aveau 16 ani.

Media a fost de 115 cărți pe casă, dar au existat și extreme. Spre exemplu, în țări precum Norvegia și Suedia media era de peste 200 de cărți, pe când în Turcia și Singapore media era de sub 60 de cărți.

Concluzia a fost că adulții care au crescut înconjurați de multe cărți aveau mai multe competențe decât cei care nu au văzut prea multe cărți în prima parte a vieții

„Adolescenții studioși absolvenți de învățământ secundar inferior devin la fel de alfabetizați, buni la aritmetică și apți tehnologic atunci când devin adulți precum absolvenții de facultate care au crescut înconjurați de puține cărți”, au explicat cercetătorii. „Expunerea timpurie la cărți în casa părintească contează, pentru că cărțile sunt o parte integrală a rutinelor și practicilor care îmbunătățesc competențele cognitive pe termen lung”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X