Sursă foto: arhiva personală

În ultimul an, Republica Moldova a întreținut relația pe care o are cu Uniunea Europeană, însă nu au fost văzute progrese în domeniile de bază, precum domeniul justiției. Mai mult, s-au văzut regrese, în ceea ce privește respectarea standardelor democratice sau principiile statului de drept, iar anularea alegerilor din mun. Chișinău a bifat un caz fără precedent în relația cu partenerii externi ai țării noastre, spune Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, într-un interviu pentru Cotidianul.md. Despre relația Republica Moldova – UE, perspectivele de integrare europeană ale țării, riscurile așa-zisei reforme fiscale, viitoarele alegeri parlamentare vedeți în interviul, dar și despre lecțiile pe care Republica Moldova le poate învăța de la Slovacia aflați în interviul de mai jos.

Cotidianul.md: Suntem la puțin peste un an de la startul activității dvs. la Chișinău. Cum ați caracteriza această perioadă în țara noastră?

Peter Michalko: Aș spune că ultimul an a fost un an care a dus la continuarea relațiilor intense dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. A continuat cooperarea UE cu țara vecină, apropiată și prietenească, deoarece cu Republica Moldova avem Acord de Asociere, care este nivelul superior de relație. În cadrul acestui Acord și a acestei relații am văzut că s-a continuat și s-au depus eforturi pentru îndeplinirea obiectivelor de asociere și de cooperare economică. Am văzut și reforme în domeniul financiar și economic. Îndeplinirea Acordului de Liber Schimb a dus la creșterea exporturilor moldovenești pe piața europeană. Pe de altă parte, nu am văzut progrese în domeniile de bază, precum domeniul justiției. Am văzut și unele regrese, în ceea ce privește respectarea standardelor democratice sau principiile statului de drept. Am văzut că unele dintre pozițiile exprimate în trecut de către partenerii internaționali, inclusiv UE, s-au adeverit în ceea ce privește riscurile, dacă vorbim, de exemplu, despre poziția clară privind sistemul electoral. În domeniul electoral s-a văzut un caz fără precedent, cu anularea rezultatelor alegerilor din mun. Chișinău, care au fost câștigate în mod liber și corect de către Andrei Năstase. Această decizie a avut impact în dialogul UE – Republica Moldova, care a dus la mai multe momente în care partea europeană și-a exprimat foarte clar poziția despre aceste fenomene și sperăm că în viitor va fi posibil să evităm astfel de dezvoltări negative, deoarece din partea UE este interes de a continua aceste relații strânse cu Republica Moldova. Trebuie să fie o relație cu respect deplin și în baza valorilor și principiilor în care este concepută această relație.

Cotidianul.md: Republica Moldova este un stat cu o guvernare declarat pro-europeană. Drapelele UE flutură pe majoritatea instituțiilor de la Chișinău și din țară. Cu toate acestea, în special în ultimii ani, există tot mai multe critici la adresa puterii, precum că la Chișinău ar exista tot mai puțină democrație și valori europene.

Peter Michalko: Este important ce simt cetățenii Republicii Moldova și este important ca ei să aibă toate posibilitățile de a beneficia de drepturile pe care le au ca cetățeni într-o societate democratică, de a beneficia de libertățile pe care le au ca cetățeni, să poată să beneficieze și de aceste șanse aduse de către relația cu UE. Astăzi suntem într-o lume în care nu se poate mușamaliza nimic. Deci respectarea standardelor este o condiție esențială. Poziția UE a fost foarte clar exprimată și după adoptarea sistemului electoral nou împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE/ODIHR. A fost exprimată deschiderea spre continuarea cooperării, de exemplu, cu memorandumul înțelegerii despre asistența macrofinanciară în noiembrie anul trecut, dar bazată pe condițiile, inclusiv politice, dar poziția a fost, încă o dată, clar exprimată în zilele după anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, cu declarația comună a doamnei Federica Mogherini și a comisarului Johannes Hahn, cu rezoluția Parlamentului European și cu rezultatul discuțiilor miniștrilor de externe în iulie. Ați văzut că această atenție continuă cu proiectul de rezoluție care a fost votat de către Comisia pentru Relații Externe din Parlamentul European și discuția care este prevăzută pentru noiembrie în Plenara Parlamentului European. Deci, noi, partenerii europeni, suntem foarte atenți la lucrurile care se întâmplă în Republica Moldova.

Cotidianul.md: UE a suspendat finanțarea Moldovei. Reacția PD, care controlează puterea, a fost: „Nu vom mai ține cont de condiționalități”. Reacția premierului Filip a fost: „O să ne descurcăm. Avem bani în buget”. Pe de altă parte Dvs susțineți că UE este un partener al Moldovei și va cere respectarea angajamentelor asumate de Chișinău. Ce pârghii de a influența lucrurile mai are UE în afară de tăierea finanțării?

Peter Michalko: Cred că ar fi greșit să întrebăm ce va face UE ca Republica Moldova să facă lucruri în interesul țării. Relația noastră de asociere este deoarece Republica Moldova a fost interesată să o aibă și se face cu scopul dezvoltării Republicii Moldova, cu scopul de a oferi cetățenilor ei standarde cât mai înainte. Fiecare guvernare care vrea să ofere cetățenilor aceste perspective, perspective foarte atrăgătoare și care au devenit realitate în multe țări care au trecut pe acest drum de tranziție și reforme, trebuie să își dea seama că este o chestiune de prioritate de a face totul pentru îndeplinirea acestui Acord și a acestor angajamente.

Cotidianul.md: E ciudată această relație a autorităților moldovene cu UE. Pe de o parte, așa cum arată ultimele îngrijorări enunțate de APCE, Chișinăul sfidează recomandările Comisiei de la Veneția, face praf justiția și și-o așterne la picioare, suprimă libertățile, amplifică corupția, distruge democrația, iar pe de altă parte strigă în gura mare că e o guvernare pro-europeană. De ce întrețineți o relație eșuată cu un regim care sufocă Moldova, care
instaurează dictatura?

Peter Michalko: Esențial este îndeplinirea Acordului de Asociere și a acestei cooperări care o avem bazate pe partenerii care sunt la putere și pot să implementeze aceste angajamente. Noi comunicăm cu toți partenerii, și politici, dar și cu factorii economici, cu societatea civilă, cu toți cetățenii Republicii Moldova deoarece considerăm că relația noastră este în interesul tuturor. Considerăm că cetățenii sunt cei care trebuie să beneficieze în urma acestei cooperări. Lucrăm cu instituțiile de stat, cu scopul ca ele să fie servitorii cetățenilor, să fie cele care vor aduce servicii mai bune. Într-o țară democrată, cetățenii trebuie să fie stăpânii instituțiilor de stat.

Cotidianul.md:
Premierul Pavel Filip a spus că UE e vinovată pentru eșecul reformei justiției – că a finanțat niște reforme proaste. Cum îi răspundeți?

Peter Michalko:
Îmi aduc aminte de această declarație ca și cum ar fi fost făcută în sensul ca implementare comună a reformelor și în sensul responsabilității comune, despre care pot spune un singur lucru și anume că UE poate să susțină, UE este aici, oferind ajutor și asistență financiară, dar și cunoștințe și experiențe despre modul în care aceste reforme au fost făcute în multe țări și au dus la schimbarea situației spre bine. Acesta este rostul nostru. Dar noi niciodată nu putem face aceste schimbări în locul instituțiilor Republicii Moldova. Instituțiile trebuie să facă aceste schimbări, iar pentru asta trebuie voință politică puternică și multă muncă.

Cotidianul.md: Anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău a demonstrat că în momentul acesta PD și Vlad Plahotniuc pot obține, dacă vor, anularea anotimpurilor (adică lucruri absurde) prin intermediul justiției pe care o controlează. Oamenii sunt demotivați să mai meargă la vot. În februarie 2019 vor avea loc alegeri parlamentare după regulile impuse de Plahotniuc- Dodon (Igor Dodon a fost autorul inițiativei privind sistemul mixt). Ce rost mai au niște alegeri ale căror rezultate vor arăta așa cum vrea un singur individ sau un grup de indivizi?

Peter Michalko: Alegerile sunt un moment extraordinar de important în orice societate democratică. Desigur, este vorba de alegeri care se organizează cu respectarea tuturor normelor și regulilor, care stabilesc alegeri libere și corecte și care dau spațiu pentru exprimarea liberă a voinței cetățenilor. Asta însemnă că, înainte de alegeri, în ziua votului, dar și după alegeri, dacă vorbim despre respectarea voinței exprimate de cetățeni, aceste standarde trebuie să fie respectate. Pentru cetățeni este important să existe aceste condiții, iar pentru partenerii internaționali este important ca acestea să fie respectate, deoarece rezultatul trebuie să fie guvernarea bazată pe exprimarea voinței cetățenilor. Aceasta este tradiția europeană și bazele democrației moderne în UE.

Cotidianul.md: Recent guvernarea a adoptat și un pachet de legi privind așa-zisei reforme fiscale, extrem de dur criticat de partenerii de dezvoltare. Unii experți chiar au afirmat că Republica Moldova s-ar putea transforma într-o spălătorie de bani legalizată. SUA, UE, FMI, Banca Mondială, și-au exprimat îngrijorările față de această decizie a puterii de la Chișinău. Mai mult, există voci care spun că „amnistia” s-a făcut sub proiecte de spălare a banilor care vin din partea unor cercuri din Rusia și CSI. Vă imaginați o țară asociată la UE ca tărâm al spălării banilor murdari din Est?

Peter Michalko: UE și-a exprimat foarte clar poziția privind adoptarea acestei legislații și riscurile aduse de ea. Vedem aceste riscuri. Totul se vede și în contextul în care, la moment, se află Republica Moldova, cu o fraudă bancară, care a luat din țară 12% din PIB. Acești bani s-au luat de la cetățenii Republicii Moldova, care ar fi putut să aibă o viață mai bună dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru. Plus, aceasta a dăunat foarte mult imaginii Republicii Moldova și credibilității acesteia în relația cu partenerii internaționali, cu investitorii, iar această credibilitatea se va restabili doar cu foarte mult efort. Dacă aceste riscuri vor fi readuse, mă tem că ar fi o situație mult mai grea și consecințele mult mai problematice pentru economia și imaginea Republicii Moldova.

Cotidianul.md: Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, susține că ligile „amnistiei fiscale” transformă Moldova într-un pericol regional, într-o gaură neagră. Cum se va proteja UE de acest presupus pericol generat de Moldova? Se va umbla la mecanismul regimului de vize?

Peter Michalko: Nu vreau să speculez pe această temă. Regimul liberalizat de vize a fost un succes extraordinar de mare pentru Republica Moldova, atunci când cetățenilor le-a fost oferită posibilitatea de a călători în spațiul Schengen fără vize. Este prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de această facilitate, iar prin asta UE și-a exprimat încrederea în potențialul dezvoltărilor pozitive. În luna decembrie a anului trecut a fost publicat primul raport care ține de implementarea acestui regim și acolo se spune clar că Republica Moldova trebuie să facă imediat pași în lupta împotriva corupției și spălării banilor. Rezultatele acestui raport trebuie respectate și trebuie să vedem că Republica Moldova într-adevăr îndeplinește aceste condiții

Cotidianul.md:
Uniunea Europeană este deja de ani buni principalul finanțator și donator al Republicii Moldova. Cu bani europeni s-au realizat foarte multe proiecte în țara noastră, cu toate acestea, pe plan politic, constatăm o stagnare, dacă nu chiar un regres în procesul de integrare europeană, cel puțin în ultimul an. Unde se greșește și cum mai arată perspectivele de integrare europeană ale țării noastre astăzi?

Peter Michalko: Acum suntem în faza în care stăm la implementarea Acordului de Asociere, iar pe mai multe sensuri suntem chiar la începutul implementării, vorbim unde au ajuns reformele și cât mai este de făcut. Asta se află în mâinile autorităților din Republica Moldova. Este lucru care necesită voință politică mare și important este că astfel se va aduce viață mai bună pentru cetățeni. Atâta timp cât nu se înregistrează progres în aceste domenii, oamenii nu vor ajunge la standarde mai bune pentru viața lor.

Cotidianul.md: PDM, care și-a asumat actul guernării, încearcă să introducă sintagma integrare europeană în Constituție. Ce relevanță și dacă are această bifă relațiile RM-UE?

Peter Michalko: Pentru noi, în relațiile cu Republica Moldova contează Acordul de Asociere, unde chiar în preambul, în a doua linie a preambulului se scrie că aspirațiile europene și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt respectate. Este important ca valorile comune asupra cărora am convenit și în baza cărora este bazat Acordul de Asociere trebuie să fie respectate și trebuie să devină realitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Trebuie de făcut mult mai mult în respectarea statului de drept, a standardelor democratice, justiție și corupție.

Cotidianul.md: Republica Moldova, potrivit unui raport ONU, este unul dintre statele europene cu cea mai rapidă depopulare. Aceasta este cauzată, în principal, de faptul că cetățenii țării noastre aleg să emigreze. Cei mai mulți dintre ei o fac în Occident, în statele Uniunii Europene. Dvs. Proveniți dintr-un stat ex-socialistă, dar care a reușit să adere la UE și să ofere astăzi cetățenilor săi un nivel de viață care să le permită să aibă un trai decent la ei acasă. Dacă ar fi să aveți un sfat pentru moldoveni, fie ei politicieni sau simpli cetățeni, un exemplu bun al Slovaciei, care ar fi acesta?

Peter Michalko: Pot spune, în mod concret, că este posibil ca situația să se schimbe în mai bine, că viața într-o țară care trece prin tranziție și reforme să aducă oamenilor rezultate, când ei pot să lucreze în țara în care s-au născut, în condiții în care se simt liberi, în care pot găsi prosperitate personală de a face o familie, unde văd viitorul mai bun pentru copiii lor. Asta este experiența prin care au trecut mai multe țări, inclusiv țara în care m-am născut eu. Slovacia a făcut reforme grele. Am avut și noi experiență cu emigrarea oamenilor, care s-au dus în țări mai bogate, dar deja, și asta este o speranță devenită realitate, ei se întorc, deoarece sistemul creat în Slovacia, cu ajutorul reformelor, dă această posibilitate – de a se simți liberi, dă oportunități economice, oportunități pentru un loc de muncă bun și bine plătit, de posibilități de creare a propriilor afaceri. Mulți dintre ei deja s-au întors. În anii de când cunosc Republica Moldova am văzut multe similitudini între cetățenii care trăiesc în Slovacia și Republica Moldova și aș vrea foarte mult, în mod sincer și cu toată prietenia, să văd repetarea acestei experiențe aici, în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here