Eu am copilărit în perioada când URSS își dădea duhul. N-am prins perioada când copiii jucau „Зарница” (un joc de-a războiul), dar „Замри!” am jucat – copiii făceau mutre caraghioase și se zbenguiau într-un cerc, iar cineva spunea: „Замри!” și toți încremeneau în ipostaze hazlii. Nimeni nu avea „dreptul” să râdă, pentru că era pedepsit.

Miercuri, când mai marii zilei, care însoțeau convoiul lui Erdoğan, treceau cu limuzinele lor bengoase, prin centrul Chișinăului nu era țipenie de om. Poliția le-a ordonat „Замри!” undeva departe de strada principală, cerându-le să se „conformeze necondiționat”, că de nu… Orașul a înmărmurit. O puzderie de polițiști, echipați cu automate ca-n filme, au curățat străzile de oameni. Le-au interzis copiilor să privească prin geam cum trece convoiul fioros cu girofarurile și sirenele incluse. Și lor li s-a ordonat „Замри!”, iar unora li s-au desenat săgeți care indică o altă intrare în școala lor, ca nu cumva să-l deoache pe Erdoğan.

Oare ce s-o fi gândit turcul urmărind acest peisaj macabru din limuzina sa blindată? – Hm, Chișinăul ăsta parcă e Cernobîl… Zare de muritor de rând. Doar Dodon și suita lui. Poate au murit toți de tifos? Oare de ce nu sunt oameni cu flori pe marginea străzii care să mă salute, să-mi zâmbească? Unde au dispărut oamenii? De ce Băsescu, fiind președinte al României, a putut face „băi de mulțime” la Chișinău, iar pe mine mă întâmpină doar niște militari înarmați, amplasați pe marginea drumului? Poate se tem că năvalesc iar turcii și s-au ascuns? Urmașii lui Ștefan să se ascundă? Nu. Nu cred. El le-a poruncit să stea strajă la hotare, să păzească acest pământ! Sau poate Dodon nu le-a spus că eu sunt bun, că am reparat Președinția? Ceva necurat e la mijloc. Oare de ce mi-a cerut Dodon să-i pun gard cu țepi în jurul palatului? Au nu cumva omuleanul asta se teme de propriul popor?

Oare de ce Dodon și partenerul lui de șotii politice, Plahotniuc, au vrut să-i arate lui Erdoğan că noi, cetățenii, nu existăm? De ce au vrut să-i arate o Moldovă pustie, atrofiată, un teren fertil pentru o dictatură? Pentru că guvernarea a avut de ales – fie face (nu mimează) reforme, garantează libertățile și drepturile omului, combate corupția și rămâne partenerul UE (cu riscul ca, urmare a reformelor, mulți dintre ei să ajungă la pușcărie), fie merge pe calea autoritarismului, izolează țara și stăpânește puterea prin fraudă electorală și represiune cu ajutorul poliției, alături de dictatori asemenea lui Erdoğan.

Guvernarea de la Chișinău a trișat în raport cu UE. S-a opus reformelor, încercând să construiască aici o dictatură pe bani europeni. Ultima picătură a fost anularea alegerilor locale din Chișinău. UE a pedepsit regimul Plahotniuc, suspendând, în iulie 2018, finanțarea. Plahotniuc s-a supărat. Chiar a doua zi el a amenințat UE că guvernarea de la Chișinău nu va mai respeta „condiționalitățile din diferite acorduri” încheiate între Moldova și UE. Vă mai amintiți? Atunci, vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, a numit, în bătaie de joc, rezoluția Parlamentului European „o hârtie”.

Din acel moment, democrații au demarat o campanie tacită de denigrare a Uniunii Europene, alimentând electoratul socialiștilor lui Dodon. Ar fi întors Moldova direct spre Rusia, dar încă nu e momentul – scopul lor (al lui Plahotniuc și Dodon) este să-și unească pe furiș eforturile în campania electorală nu să-și fure reciproc electoratul. În plus, Rogozin încă e supărat că Plahotniuc l-a declarat persona non-grata.

Ceea la ce asistăm ieri și azi este doar o nouă etapă de îndepărtare a Moldovei de UE – de principiile UE care înseamnă libertate, democrație, drepturi – și încă un pas spre dictatură de mână cu parteneri ca Erdoğan și Lukașenko (și acesta așteptat în curând la Chișinău – tot la invitația lui Dodon).

Ce a făcut comunistul pro-rus Voronin (care în electorală promitea aderarea la Uniunea Rusia-Belarus) după 2003, după ce a declarat în stilu-i pitoresc: „gata, m-am răcit cu totul de la federalizare”? A cotit spre UE, s-a îmbrățișat cu Băsescu și l-a invitat pe Solana la Chișinău. Acum se întâmplă exact inversul.

Cei care controlează acum puterea au început deturnarea cursului pro-european după ce au testat puterea de reacție a societății. Au pus miliardul de dolari furat pe umerii cetățenilor ca să vadă cât de dur poate reacționa poporul atunci când este foarte supărat… Poporul a protestat, dar poliția loializată financiar și dotată de europeni a reușit să înăbușe protestul. Tot în spatele cordoanelor de poliție au votat (PD+PSRM+PPEM ) sistemul electoral mixt, iar de atunci puterea protestelor a scăzut continuu. Apoi și-au pus omul lor la Ministerul Apărării ca să se asigure că nu vor avea parte de surprize ca Erdoğan în 2016. Iar acum, în spatele acestor mecanisme făcute să funcționeze neîntrerupt, se construiește o dictatură – una care se alimentează din miliardul furat, bazată pe învrăjbire și pe niște înțelegeri subterane, cum a fost și cazul răpirii și încarcerării profesorilor turci. La modul practic, astăzi, pur și simplu ni se fură viitorul. Pentru că suntem the walking dead.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here