Sursă foto: cotidianul.ro

La 27 octombrie, în Istanbul, un summit axat pe Siria îi va reuni pe liderii turc, Recep Tayyip Erdoğan, rus, Vladimir Putin, francez, Emmanuel Macron, şi german, Angela Merkel.

Reuniunea se va axa în special pe situaţia de la Idleb, ultimul mare bastion al opoziţiei în Siria, şi pe „procesul politic” menit să ducă la o reglementare a conflictului care devastează ţara din 2011, a precizat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.

La Paris, Palatul Elysée a confirmat prezenţa lui Macron la acest summit.

„Franţa intenţionează în primul rând să favorizeze menţinerea armistiţiului în provincia Idleb pentru a evita o catastrofă umanitară şi un nou val masiv de refugiaţi şi lansarea efectivă a unui proces politic incluziv. Aceste două obiective se vor afla în centrul discuţiilor şefilor de stat şi de guvern”, a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei franceze, citată de Agerpres.

Rusia, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, şi Turcia, susţinătoare a rebelilor, au parafat la 17 septembrie un acord privind instaurarea unei zone „demilitarizate” care separă teritoriile insurgenţilor de la Idleb de sectoarele învecinate controlate de Damasc. Termenul oficial pentru crearea acestei zone tampon s-a încheiat luni şi cele două ţări s-au arătat optimiste, chiar dacă în teren anumite dispoziţii ale acordului nu au fost respectate. Cele două ţări le-au dat, practic, un termen suplimentar jihadiştilor din provincia Idleb pentru a părăsi zona demilitarizată.

Recep Tayyip Erdoğan a spus în vară că un summit în patru este prevăzut pentru începutul lui septembrie, dar reuniunea nu a avut loc. Colaboratorii celor patru lideri s-au reunit, în schimb, la Istanbul pe 14 septembrie pentru a pregăti un viitor summit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here