Foto: The Sun

În  anul, 2017 în Republica Moldova s-au născut puțin peste 30 mii de copii, cu 4 mii de copii mai puțin decât în 2016. Este cea mai mică cifră de după independență,  arată un raport cu privire la situația fertilității la nivel global și în Republica Moldova, prezentat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

Potrivit secretarului general de stat, Boris Gîlca, în prezent Republica Moldova trece prin transformări demografice cu o natalitate scăzută, mortalitate la vârstă aptă de muncă, îmbătrânire a populației și flux migrațional în special a persoanelor de vârstă reproductivă.

„Acest raport ne va ajuta să realizăm politici, care să contribuie la îmbunătățirea situației demografice în țara noastră. Cu suportul partenerilor de dezvoltare vom depune efort în asigurarea populației cu servicii de îngrijire medicală, educație și locuri de muncă decente pe tot parcursul vieții”, a declarat Boris Gîlca.

„Realizarea dreptului femeilor și bărbaților de a alege câți copii își doresc poate schimba lumea. Dar astăzi drepturile reproductive sunt limitate la nivel global. În țările din Europa, unde se atestă o fertilitate scăzută, oamenii adesea nu pot tot timpul să aibă numărul de copii pe care și-l doresc. Politicile familiale sensibile la gen, serviciile de îngrijire a copiilor mici, pot schimba situația, oferind părinților posibilitatea de a combina viața profesională cu cea de familie”, a declarat Rita Columbia, reprezentanta Fondului ONU pentru Populație în Republica Moldova.

Republica Moldova, țara care va suferi de cea mai puternică depopulare din întreaga lume până în anul 2100

Republica Moldova urmează să-și piardă până în anul 2050 aproape jumătate din populație, înregistrând la acest capitol cea mai drastică descreștere din Europa, arată un studiu realizat de Factmaps, care se bazează pe cercetări ale mai multor instituții internaționale.

Astfel, dacă sporul natural și imigrația se vor menține la cotele actuale, Republica Moldova va avea o populație de aproximativ 2,2 milioane de locuitori în anul 2050, sau o scădere cu peste 44% față de situația din prezent.

De altfel, Republica Moldova ar suferi cea mai drastică descreștere a populației din toată Europa. La celălalt capăt al topului s-ar situa micuțul stat Luxemburg, care ar urma să-și dubleze populația în următorii 30 de ani.

Proiecția arată că majoritatea statelor europene își vor pierde din populație, cu excepția câtorva state nordice și vestice.

Potrivit celui mai recent raport ONU privind populația globală, Republica Moldova este țara care va suferi cea mai dramatică scădere a populației din întreaga lume.

Potrivit raportului ONU, în 48 de state populația va descrește până în anul 2050. Dacă trendul va continua până în 2100, atunci în 11 țări descreșterea populației se anunță a fi de-a dreptul dramatică, situându-se la peste 30%.

Cea mai precară situație se atestă însă în Republica Moldova (inclusiv stânga Nistrului), care va pierde până în 2100 54,4% din populația sa. Autorii cercetării susțin că până în acel an în țara noastră vor locui puțin peste 1,8 milioane de cetățeni.

Potrivit raportului ONU, Republica Moldova în 2014 era părăsită zilnic de 106 oameni, care plecau definitiv din țară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here