Referendumul lui Plahotniuc = Victorie categorică pentru Dodon la 24 februarie

Autor: , in Editorial / Populare / 19 octombrie, 2018, 06:09

18 octombrie 2018. În Parlamentul de la Chișinău se dezbătea cu patos subiectul introducerii sintagmei „integrare europeană” în Constituție. Spicherul Andrian Candu citea plin de dramatism numele unor oameni care, potrivit logicii sale, începând din acea clipă nu mai sunt proeuropeni pentru că nu au votat sintagma. Exact în același timp, la vreo 100 de km mai spre sud, cel mai sângeros dictator din lumea civilizată a ultimilor ani, Erdogan, anunța că donează Ministerului de Interne din statul ăsta „proeuropean”, în Parlamentul căruia se „lupta” cu fervoare pentru introducerea sintagmei, două vehicule de luptă cu protestatarii. Celebrele TOMA, devenite în 2013 cunoscute pe tot mapamondul din cauza intervențiilor extrem de dure asupra protestatarilor din Piața Taksim, care manifestau inițial pentru protejarea unui parc, iar apoi, în număr de sute de mii, s-au întors împotriva regimului.

În timp ce la Chișinău se vorbea despre „șanse istorice ratate” de a face din cursul european o „cale ireversibilă”, la Comrat se cântau ode dictatorului, iar portretele acestuia erau agățate de fiecare stâlp, aidoma celebrelor perioade din Așgabatul „regretatului” Turkmenbașî.

Ipocrizia puterii de la Chișinău s-a ridicat în ultimele zile pe culmi care greu mai pot fi atinse. Să-l ai pe Erdogan în Moldova, să-l primești mai umil decât erau așteptați sultanii la 1801, pe vremea căimăcămiei lui Iordache Canta, și totodată să vorbești despre integrare europeană? Să simulezi o luptă pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție și să nu ai niciun răspuns atunci când ești întrebat la cine făcea referire Erdogan când vorbea despre „teroriști infiltrați în rândurile puterii de la Chișinău”?

Dar la ce te mai poți aștepta de la niște indivizi care timp de 9 ani, ascunși în spatele drapelelor europene, au spălat zeci de miliarde, au devalizat sistemul bancar, au furat rezervele băncii naționale, au distrus orice urmă de independență în justiție și-au gonit din acest stat sute de mii de oameni?

Poate doar la desăvârșirea „operei”. Și se pare că acest lucru se pregătește pentru 24 februarie 2019, atunci când Plahotniuc, pe lângă așa-zisele alegeri pe care deja le-a programat, ar mai vrea și un referendum în legătura cu sintagma sa.

Plan mai bun de a compromite definitiv orice șansă de apropiere de Uniunea Europeană decât acesta, cu greu mai putea fi elaborat. Adică apare un individ cu peste 90% antirating, urât de o întreagă țară, care în ziua alegerilor parlamentare cheamă cetățenii să aleagă între a introduce sau nu în Constituție sintagma „integrare europeană”. Am văzut foarte bine ce s-a întâmplat în România cu referendumul pentru așa-zisa „familie tradițională” după ce și l-a asumat bunul prieten al lui Plahotniuc de peste Prut, Liviu Dragnea. Un eșec lamentabil. Iar asta în condițiile în care ratingul lui Dragnea e ceva mai bun decât cel al lui Plahotniuc, iar subiectul introdus nu era nici pe departe unul atât de sensibil precum e integrarea în UE în Republica Moldova.

Ar fi cu siguranță cadoul electoral perfect pentru Dodon și partidul său. O temă de campanie ideală, în condițiile în care propaganda sa deja are grijă de ani buni să asocieze Uniunea Europeană cu toate hoțiile și eșecurile regimului Plahotniuc. Acum să ne imaginăm că avem o campanie electorală pentru alegeri parlamentare în care Dodon va vorbi doar despre cât de rea este integrarea europeană pentru Moldova. Că toată corupția, tot haosul, sărăcia, imigrația, mizeria pe care o avem astăzi, este cauzată de „procesul de integrare europeană” pe care „eurounioniștii” l-au „implementat” în ultimii ani. Și uite ei acum „vor să ne interzică nouă, stataliștilor, moldovenilor”, să mai avem o opinie, „să ne interzică să mai existăm”, prin introducerea sintagmei în Constituție. Astfel de discursuri deja am auzit ieri de la Batrîncea și ceilalți discipoli ai lui Dodon. Ei bine, ele se vor transforma în teme de campanie iarna viitoare. Cocoțat pe o astfel de locomotivă electorală, Dodon pur și simplu va defila în parlamentare.

În plus, vom avea o divizare și mai accentuată într-un stat în care și așa există o falie uriașă între cei de dreapta și cei de stânga. Practic alegerile parlamentare vor trece pe planul doi, iar rezultatele scrutinului vor fi condiționate de acest referendum.

Dar cel mai grav lucru e că plebiscitul, în aceste condiții, lipit de fruntea lui Plahotniuc, va fi cu siguranță pierdut. Iar asta ar însemna o lovitură decisivă pentru șansele Moldovei de a se apropia de UE și un argument în plus pentru retorica „statalistă” și crearea unei guvernări „Pro-Moldova” după alegeri.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X