Preşedintele american, Donald Trump, a declarat pentru prima oară că prinţul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite ar fi putut să fie implicat în operaţiunea de asasinare a jurnalistului Jamal Khashoggi, notând că „prinţul conduce lucrurile acolo” la Riad, scrie The Guardian.

Comentariile marchează o schimbare în atitudinea preşedintelui faţă de uciderea lui Khashoggi pe 2 octombrie în consulatul saudit de la Istanbul. În ziua în care Departamentul de Stat a anunţat că va sancţiona oficialii saudiţi implicaţi în moartea jurnalistului, preşedintele nu l-a acuzat pe regele Salman, însă nu a exclus posibilitatea ca fiul său să fie implicat.

Întrebat despre o posibilă implicare a prinţului, Trump a declarat: „Prinţul conduce lucrurile acolo în acest moment. Aşa că dacă ar fi să fie cineva implicat, ar fi el”.

Trump a declarat pentru Wall Street Journal că l-a chestionat pe Mohammed privind asasinarea lui Khashoggi, punând întrebări încontinuu „şi în feluri diferite”.

„Prima mea întrebare pentru el a fost „Ştii ceva despre planurile iniţiale?”, a declarat Trump, adăugând că prinţul a negat că ar şti ceva.

„I-am spus „Când a început?” iar el a spus că a început la niveluri de jos”, a precizat Trump.

Întrebat fiind dacă îl crede, Trump a afirmat: „Vreau să îi cred. Chiar vreau să îi cred”.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat american, a declarat că sunt luate în considerare şi alte măsuri, printre care şi sancţiunile: „Aceste penalizări nu vor fi ultimul cuvânt al SUA în această privinţă. Este clar că SUA nu tolerează astfel de acţiuni de a-l reduce la tăcere pe Khashoggi, un jurnalist, prin violenţă. Nici preşedintele nici eu nu suntem mulţumiţi de această situaţie”.

Mike Pence, vicepreşedintele american, a declarat că uciderea jurnalistului „nu va rămâne fără un răspuns american”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here