Administraţia Trump şi industria americană a apărării încearcă să salveze cele câteva acorduri concrete dintr-un mult lăudat pachet de 110 de miliarde de dolari în domeniul armamentului convenit cu Arabia Saudită, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de rolul conducerii regatului în moartea unui jurnalist reputat, transmite Reuters, citată de News.ro.

Preşedintele Trump şi-a limitat criticile la adresa liderilor saudiţi, legate de dispariţia şi moartea lui Jamal Khashoggi, rezident american şi editorialist la Washington Post, insistând că nu vrea să pună în pericol „o comandă extraordinară” pentru arme în valoare de 110 miliarde de dolari. Această comandă ar susţine 500.000 de locuri de muncă în Statele Unite, potrivit preşedintelui.

Uciderea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie, a provocat indignare la nivel mondial şi a provocat întrebări legate de posibilul rol al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, care coordonează serviciile de securitate ale regatului.

Riadul susţine că a fost o operaţiune ilegală şi că prinţul nu a ştiut despre asasinat.

Un grup din industria apărării a prezentat propuneri directorilor din industria apărării, concentrându-se pe importanţa vânzării de armament aliaţilor SUA. Companiile speră ca acordurile cu Arabia Saudită să fie menţinute, primele termene fiind în 2019 şi 2020, ideal fiind ca angajamentele asumate de Trump într-o vizită din mai 2017 să fie întărite.

„Când vindem produse americane aliaţilor şi partenerilor, ne putem asigura că adversarii noştri nu pot să ne submineze legăturile politice, militare sau economice”, potrivit documentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here