voceabasarabiei.md

Știrile Europa Liberă nu mai pot fi auzite pe undele Vocea Basarabiei, unul dintre posturile de radio cu cea mai mare acoperire la nivel național.

După 17 ani de colaborare, noua administrație a postului Vocea Basarabiei a decis să nu mai prelungească contractul de retransmisie a emisiunilor de la postul Radio Europa Liberă (RFE/RL), scrie Media-Azi.

Șefa departamentului Moldova al postului de Radio Europa Liberă, Oana Serafim, a precizat pentru sursa citată că administrația Vocea Basarabiei i-a anunțat despre faptul că nu mai dorește să prelungească contractul de emisie încheiat cu RFE/RL și că nu le-a oferit nicio explicație oficială în acest sens. „Am avut un răspuns clar și ferm că vor să renunțe la noi”, a afirmat Oana Serafim.

Potrivit contractului, acesta putea fi întrerupt de orice parte, fără invocarea anumitor motive. „Nu avem o declarație scrisă oficial, dar contractul le permite să încheie colaborarea, ca și nouă. Și noi putem să închidem contractul fără să le dăm explicații”, a precizat Oana Serafim.

Asigurarea logistică pe partea de contracte dintre Europa Liberă și Vocea Basarabiei a fost asigurată de către agenția The United States Agency of Global Media (USAGM). Reprezentanta agenției din partea Europei Libere din Republica Moldova, Victoria Tataru, a menționat pentru Media-azi.md că administratoarea postului Vocea Basarabiei, Oxana Talmaci, i-a anunțat prin telefon despre încetarea contractului.

Talmaci a refuzat să spună dacă a întrerupt contractul și ce a stat la baza acestei decizii.

Reprezentanții CCA au declarat că nu au fost informați despre schimbarea grilei de emisie a postului Vocea Basarabiei, așa cum reiese din obligațiile radiodifuzorilor. „Ei, conform procedurii, trebuiau să notifice CCA și să modifice Concepția generală a serviciilor de programe și să o aprobe din nou. La noi așa informație nu a parvenit. Noi nu avem scrisoare din partea lor că au renunțat la programele de la Europa Liberă și nici cerere de a modifica Concepția generală a serviciilor de programe”, a declarat Lidia Viziru, șefă adjunctă a Direcției generale licențiere, autorizare și monitorizare CCA.

Ce ar sta în spatele deciziei

În 2018 Vocea Basarabiei și-a relansat postul de televiziune, înregistrându-se și o schimbare de politică editorială a postului de radio. Asta după ce licența celor două posturi a trecut de la Canal X, controlată de apropiați ai fostului premier Vlad Filat, la Vocea Media.

În aprilie 2018, Vocea Basarabiei și-a deschis un studio local la Nisporeni, în același sediu cu Canal 2, care face parte din trustul președintelui PDM Vladimir Plahotniuc și este administrat de consilierul său Oleg Cristal.

În ultimele luni, mai mulți jurnaliști care activau în cadrul trustului controlat de Plahotniuc au început să modereze emisiuni la Vocea Barasabiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here