Opinia lui Chirtoacă despre arestarea judecătoarelor: O „lecție” pentru ca nimeni să nu crâcnească

Autor: , in Politic / 25 octombrie, 2018, 12:10

În opinia fostului primar al capitalei, „dosarul judecătoarelor”, care ține prim-planul opiniei publice în ultimele zile nu este nimic altceva decât o „lecție” a actualului regim prin care sistemul judiciar este pus la respect.

El susține că este o acțiune planificată din timp, care a fost special pregătită pentru a fi livrată opiniei publice după mitingul PDM de duminică.

Spectrul este pestriț și cuprinzător: de la începători și tineri, unii dezinvolți chiar, până la de vârstă a două și cu experiență.

De ce? Simplu: pentru că fiecare judecător să se regăsească în șablon și pentru că nimeni să nu crâcnească pe viitor și să nu-și permită cumva să acționeze liber, independent și așa cum spune legea.

Lecția este nu doar pentru cei care încearcă să se mai țînă departe de regim, dar și pentru acei care servesc regimul. Un pas la dreapta, un pas la stânga – „rasstrel” (împușcat). Chiar și în cazul în care nu ai făcut nimic, oricum îți desenează, îți deduc și îți presupun, iar toate aceste acrobații juridice devin daxa trebuie „probe” și argumentări pentru răfuială, în hotărâri semnate de unii care nici nu le scriu.

Aparent, atunci când acțiunea vizează toate cele cinci nume din imaginile de mai jos, există riscul să se producă o confuzie: cum să pui la îndoială dacă sunt vizate și persoane care au fost loiale și au executat anterior comenzi ale regimului, și nu una singură?! Trebuie doar să pară credibile acțiunile…

Însă, după cum se vede, există limita de „jos” și limita de „sus”: nu ai voie să fii aparte de regim/sistem și nu ai voie să faci mai mult decât marja în care te lasă să te miști”, crede fostul primar.

El a venit în acest sens cu exemplul fostului viceministru al Economiei, Valeriu Triboi.

Se spune că viceministrul Triboi (PDM) a depășit limitele stabilite și a acționat pe cont propriu, în interes material, deși vorba unui ministru: „de business la partid se ocupă Vlad”. Drept urmare chiar dacă a fost „sacrificat”, pentru a avea argumentul: „nimic nu e politic, doar iată, sunt luați și de-ai noștri”, a pățit nimic. A fost doar un paravan pentru a putea lovi legitim în alții. La fel ar putea fi interpretate lucrurile în ceea o privește pe judecătoarea Moscalciuc, chiar și promovată de curând, având în vedere palmaresul reamintit zilele acestea – a fost tratată din start mai blând și va avea soarta lui Triboi.

Cum se numește însă procedeul: ei te pun să le fii loial, să execuți comenzi, ei te ridică și te promovează, ei te lasă să crezi că eșți puternic și că poți face ce vrei sau mai mult decât alții, tot ei te pândesc, te lovesc, te dau jos, iar la urmă, în mod cinic, tot ei „se oferă” să te ajute că să scapi, după care să-ti propună și de lucru? Cei care ați trecut și treceți prin aceste experiențe, ați putea răspunde la întrebare?”

Chirtoacă a avut o experiență cu una dintre judecătoarele vizate.

În ceea ce îi privește le ceilalți, nu îi cunosc, și nici nu le cunosc activitatea, cu o excepție: judecătoarea Victoria Hadirca, la care am fost în proces o singură dată, vara trecută, cu o chestiune de procedura: o abținere a unui alt judecător. Am văzut o tânăra cu știință de carte, cu echilibru, cu o ținută sobră și decentă și care avea și reacțîi firești (majoritatea și le înăbușă sau le întorc forțat, pe dos). Impresia lăsată a fost de judecător liber, care acționează așa cum îi spune conștiința, lucru care m-a și mirat, singură dată de altfel, în decursul a aproape doi ani.

„Așa cum am cunoscut-o în acea zi, Victoria Hadirca, nu cred că ar fi acceptat să anuleze alegerile din Chișînău, așa cum a făcut-o, la comandă, judecătoarea Berdilo. Poate de această a fost arestată, pentru că nu a acceptat să fie cu regimul?

Conform CPP din RM adus la „condiție” prin Parlament, de Plahotniuc și camarila, dar și a practicii păguboase din ultimii ani: urmărirea penală pe loc gol, pe baza a două fițuici, te saltă, te scutură, speră că prin perchezițîi și ridicări de obiecte, mai obține ceva „material”, te împachetează, și apoi, te trimite la judecător care se vede nevoit, dar „de bună voie” să continue conform „introducerii” făcute.

Între timp, până la trimiterea dosarului în judecată, urmărire penală îl presează pe om, îl amenință că nu mai iese din arest, că îi mai deschide vreo câteva dosare, că îi verifică toată activitatea, toată viață de la naștere și că nu scapă oricum. Toate acestea în condițiile în care nu ai dreptul să vezi nimic din ce este acuzat, totul fiind bazat pe insinuările cu care i se flutură, însoțite de afirmația: „noi știm”…”, a mai spus fostul primar.

Trei judecători au fost plasați în arest în izolatorul CNA, iar alți doi, un procuror și un medic, în arest la domiciliu, într-un dosar deschis la începutul săptămânii curente.

Magistrații sunt cercetați penal pentru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *