Fosta ambasadoare a Franţei în Georgia şi ex-ministru de externe, Salome Zurabişvili, susţinută de partidul de guvernământ „Visul georgian”, şi liderul opoziţiei, Grigol Vaşadze, care a fost şi el şef al diplomaţiei, se vor întâlni în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale din Georgia, potrivit rezultatelor parțiale ale scrutinului care a avut loc duminică.

După numărarea a aproape 99% din sufragii, Zurabişvili se situează pe prima poziție, cu 39%, în timp ce pentru Vașadze au votat 38% din alegători.

Grigol Vaşadze, susţinut de Mişcarea naţională unită fondată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili – aflat în prezent în exil – şi de alte zece formaţiuni politice, reproşează partidului aflat la putere că a eşuat în demersul de a reduce sărăcia în această ţară din Caucazul de Sud cu 4,5 milioane de locuitori.

Dacă va fi ales, el intenţionează să organizeze alegeri legislative anticipate, aşa cum solicită partidele din opoziţie.

Învestitura noului preşedinte al Republicii va marca intrarea în vigoare a unei noi Constituţii în care rolul preşedintelui devine în special protocolar. Din 2024, preşedintele Republicii va fi de altfel ales de un colegiu electoral format din 300 de membri.

Adoptată în septembrie 2017, reforma constituţională fusese denunţată de opoziţie, care o acuză că a fost modelată pentru a servi „Visul georgian”.

Preşedintele aflat la final de mandat, Ghiorghi Marghelaşvili, ales cu sprijinul „Visului georgian”, a refuzat de altfel să candideze din nou din cauza acestei reforme, afirmând că nu vrea să joace un rol secundar în viaţa politică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here