Candidatul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro a fost ales duminică preşedinte al Braziliei cu 55,7% din voturi, devansându-l net pe adversarul său de stânga Fernando Haddad, 44,3%.

Alegerea sa a trezit îngrijorări în rândurile analiștilor, întrucât victoria lui Bolsonaro se înscrie într-o listp mai lungă de succes a unor politicieni considerați extremiști în state din întreaga lume.

Trump în variantă tropicală

Supranumit „Trump în variantă tropicală”, Jair Bolsonaro s-a remarcat prin declaraţii rasiste, sexiste şi homofobe, care au dus la numeroase proteste şi a fost dat în judecată pentru discriminare şi incitare la viol. El se vede ca o versiune braziliană a preşedintelui american Donald Trump şi consideră drept „fake news” acuzaţii ce i-au fost aduse.

Deputat în vârstă de 63 de ani, este un admirator al președintelui Donald Trump. S-a declarat ferm adversar al avortului și a promis că intenționează să propună legalizarea pedepsei cu moartea. De asemenea, acesta a făcut de-a lungul timpului declarații dure față de homosexualitate.

Jair Bolsonaro a promis în campanie să facă o „curăţenie cum nu s-a mai văzut niciodată în istoria” ţării dacă va câştiga alegerile. Politicianul a atacat şi un ziar, Folha de Sao Paulo, care a relatat că el a încălcat regulamentul de finanţare a campaniei, calificând această informaţie ca „cel mai mare fake news din Brazilia”.

Candidatul populist a polarizat opinia cu remarci ofensatoare despre femei, homosexuali şi negri, precum şi cu laude aduse dictaturii militare din ţară în perioada 1964-85.

Sunt un jurământ în fața lui Dumnezeu

Aflat alături de cea de a treia sa soţie, Michelle, şi de un pastor evanghelic, Jair Bolsonaro a promis că guvernul său „va apăra Constituţia, democraţia, libertatea”, la scurt timp după victoria în alegeri.

„Nu putem continua să flirtăm cu socialismul, comunismul, populismul de stânga”, a spus el, un apărător al dictaturii militare (1964-1985) în primul său discurs, transmis în direct pe Facebook.

„Împreună, vom schimba destinul Braziliei”, a spus fostul căpitan de armată de 63 de ani, care va prelua frâiele celei mai mari ţări din America Latină în ianuarie, datorită voturilor a peste 57 de milioane de alegători.

„Nu sunt nici promisiunea unui partid, nici vorbele deşarte ale unui om, ci un jurământ în faţa lui Dumnezeu”, a mai spus el, răspunzând astfel criticilor săi care îl văd ca pe o ameninţare pentru democraţie.

Într-o ţară minată de o violenţă record, marasm economic, corupţie endemică şi o criză de încredere acută în clasa politică, Jair Bolsonaro a reuşit să se impună drept omul energic de care Brazilia ar avea nevoie, comentează AFP.

Apărător al familiei tradiţionale, el a beneficiat de susţinerea crucială a puternicelor biserici evanghelice şi a indignat, prin declaraţiile sale revoltătoare, o bună parte dintre bărbaţii de culoare, femei şi membri ai comunităţii LGBT.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here