Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Deși recolta culturilor agricole a atins un nivel care îi mulțumește pe agricultori, același lucru nu poate fi spus și despre sectorul animalier, care se confruntă cu probleme ca urma a reformelor care șchiopătează, una dintre aceste probleme fiind concentrarea animalelor în gospodăriile casnice și ponderea redusă a suprafețelor culturilor pentru nutreț în structura culturilor agricole, conform directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Potrivit expertului, în anul curent, reducerea efectivului de animale, care durează mai mult de un deceniu nu a fost stopată. Mai mult, ca atât, în 2018, efectivul de animale de toate speciile s-a redus, din contul animalelor concentrate în gospodăriile populației. Astfel, această stare a sectorului animalier nu permite livrarea de cantități mari, stabile și suficiente pe piața internă, pentru consum și prelucrare industrială. Mai mult ca atât, această situație favorizează intrarea pe piața internă a producției similare din import.

În context, expertul opinează că este nevoie de liberalizarea pieței factorilor de producere, dar și de măsuri de producție pentru produsele locale de origine animalieră pe piața internă, deoarece în prezent, Republica Moldova este invadată de produse din Ucraina, Rusia, Belarus, România și Polonia.

,,Sectorul are nevoie de o modernizare la scară de ferme mici și mijlocii, de o dotare tehnică calitativă temeinică a fermelor, de creșterea calității și ponderii culturilor pentru nutreț în structura culturilor agricole, dar și de măsuri energice pentru ancorarea sectorului animalier la piața internă și în perspectivă medie și lungă la piețele externe de desfacere”, susține Viorel Chivriga.

Conform expertului, pentru înregistrarea unor progrese mai mari în sectorul agricol e nevoie de o modernizare mai rapidă și mai temeinică a fermelor agricole, de asigurarea unui acces mai sigur a fermierilor moldoveni la piețele externe, și în primul rând la piața internă, dar și eliminarea vulnerabilităților pentru sector: asigurarea anemică a riscurilor de producție în agricultură, exodul brațelor de muncă din mediul rural, infrastructura agricolă învechită, în cea ce privește în primul rând, sistemele de irigare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here