Oazu Nantoi // Denunț imaginar

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 30 octombrie, 2018, 07:28 Etichete: , ,

Mi-am luat inima-n dinți și am decis să urmez modelul curajului civic, oferit nouă în repetate rânduri de Ilan Șor. Mai ieri – la 13 octombrie, s-au împlinit trei ani de la depunerea la PG a denunțului scris (semnat?) de Ilan Șor despre presupusele fapte regretabile ale celui de al 13-lea prim-ministru Vlad Filat. A urmat un oarecare Veaceslav Platon, care a pățit-o rău de tot după ce ne-nfricatul Șor i-a deschis ochii zeiței Themis – cea cu viza de reședință la Chișinău, despre faptele reprobabile comise de el!

Ce e drept, neavând posibilitatea să deschid ușa Procuraturii Generale cu piciorul și, fiind bătut de cahla provincialismului de sorginte sovietică, am decis să adresez acest Denunț imaginar  E.S. Ambassadorui Dereck J. Hogan, prospăt sosit pe meleagurile mioritice ale Moldovei, deoarece noi, moldovenii, suntem obișnuiți să ne plângem de milă – până la destrămarea URSS ne plângean la Moscova. Acum umblăm pe la ambasade. Și, chiar dacă denunțurile noastre nu sunt luate-n seamă, parcă ți se face mai ușor pe suflet.

În primul rând, stimate Dle Ambasador , Vă aduc la cunoștință că sosirea Dvs a coincis cu demararea ”Primeries” în perspectiva alegerilor parlamentare, preconizate pentru 24 februarie 2019 – am în vedere descoperirea șocantă, realizată de organele de drept ale Republicii Moldova, cu privire la presupusele fărădelegi comise de deputatul Iurie Țap în anul 2000!

Parcă văd nedumerirea de pe fețele distinșilor diplomați acreditați în Moldova – da ce are aceasta comun cu ”Primeries”?!

Ba da – are! Deoarece, PDM îl promovează pe Eugen Nichiforciuc în calitate de candidat pe circumscripția uninominală din Florești! Da, da – e vorba de acel Eugen Nichiforciuc, pe fața căruia și prin Internet, se vede pecetea valorilor social-democrate – ”Libertate! Echitate! Solidaritate!” – și care a dat citirii Angajamentului participanţilor la Adunarea Naţională „PDM pentru Moldova” în frumoasă zi de toamnă 21 octombrie 2018!

De citit deputatul Nichiforciuc a citit – cu cititul el se discurcă mai bine decât colegul său Constatntin Țuțu – însă cu șansele de a fi ales în circumscripția uninominală de la Florești situația e mai gheboasă – sondajele tainice, realizate de același PDM, demonstrează că lumea nu l-a uitat pe Iurie Țap, când acela a fost Primar de Florești,  și că Eugen Nichiforciuc – cel care taie toate panglicele posibile în raion și care este păzit de serviciul ”Bomb-Teh” la întâlnirile cu localnicii, n-are șanse să fie ales, dacă Iurie Țap nu va fi  ”neutralizat”.

Câinii de la ”Bomb-Teh” se lasă drersați, iar cu alegătorii nesimțiți – situația-i mai încurcată, – îi hrănești, îi hrănești cu brașoave, iar ei tot cârnesc din nas. Așa că – pornim cu ”Primeris”!

Prin urmare, stimate Dle Ambasador, vă recomand să urmăriți desfășurarea acestui spectacol cu ”Primeries” în raionul Florești – o să Vă ajute mult să prindeți firul ”Căii a Patra”, anunțate pe 21 octombrie în PMAN.

”Primeries” moldovenești depășeșc orice limite de imaginație ale americanilor naivi!  Iată, de exemplu, ”comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova şi legalitatea finanţării a unor partide politice din R. Moldova” (!) – vă imaginați, stimate Dle Ambasador, la ce ”concluzii” poate ajunge această ”comisie” compusă din virginități politice, atât din PDM, precum și din partea ”opoziției neînfricate” PSRM?

Or, având precedentul, când ”justiția” moldovenească a constatat că votul celor circa 246 mii de alegători din mun. Chișinău, care în ziua de 3 iunie 2018 au participat la alegerile Primarului General, pot fi aruncate la coșul de gunoi politic, – poți să te aștepți la orice deznodământ cu implicarea acestei ”comisii” în ”Primeries” moldovenești!

Important este să te declari ”suveran”, cum deja au făcut-o aleșii ”noștri”,  și atunci toți o să te accepte asa cum ești! Principalul e ca poporul ”tău” să tacă mâlc!

Așa că, stimatule Dle Ambasador, fiți gata să admirați ”Primeries” moldovenești în toată amploarea dezmățului bandiresc ”suveran” și-n celelalte circumscripții uninominale, în care alegătorii ar putea îndrăzni să aibă alte așteptări și preferințe, decât cele stabilite de Plahotniuc, în cârdășie cu Dodon și Șor.

Or, daca ceva nu va merge cu ”Primeries” – atunci va veni rândul ”justiției”, și vor fi anulate rezultatele alegerilor, după modelul celora din 3 iunie, în circumscripțiile uninominale unde alegătorii ”vor greși”.

În plus, stimate Dle Ambasador, îndrăznesc să Vă atrag atenția la faptul că-n RM, unde n-ai scuipa – dai peste ”geopolitică”! Aș îndrăzni să afirm, că ați avut marele noroc să fiți desemnat Ambasador într-o țară, care este un  avanpost al luptei cu tancurile lui Putin! Da, da! Rog să nu Vă utitați la hartă, unde între RM și Rusia puteți observa o nimica toată cum este Ucraina.

Dacă ați auzit, stimate Dle Ambasador, legenda despre lupta între David și Goliat, atunci puteți admira desfășurarea ei pe meleagurile Moldovei mioritice, – Vlad Plahotniuc (David), cu pieptul dezvelit,  luptă cu Dodon (Goliat), de la care pute, ca de la un Necurat, a motorină, cu care sunt alimentate tancurile lui Putin!

Ce e drept, dacă Vă uitați mai atent, – Goliatul nostru este unul gonflabil, și este umflat de însăși David al nostru – tot așa cum la Tiraspol un oarecare Vadim Krasnoseliskii este o unealtă gonflabilă a lui Victor Gușan ( http://www.sheriff.md/).  Iar singura diferența între deputații de pe ambele maluri ale Nistrului este că cei legitimi, inclusiv cei din ”comisia” cu pricina, nu pot păși pe ”teritoriul ocupat” din stânga Nistrului. Pe când cei nelegitimi, de la Tiraspol, se plimbă liber pe la Chișinău, scuipând și-n suveranutatea Moldovei, și-n cetățenii ei.

Așa că, în pofida faptului că RM este o țărișoară mică, pe malurile Nistrului avem doi Goliați gonflabili,  – Dodon și Krasnoseliskii, și un singur David, – Vlad Palhotniuc. Victor Gușan preferă să rămână în umbră, – nu se autodeclară ”coordonator executiv”, se descurcă fără ”briefinguri” săptămânale etc.  În schimb, Victor Gușan, are altă durere de cap – la Kremlin el trebuie să se prezinte ”pro-rus”, în situația când mai toată contrabanda vine din Ucraina, iar mărfurile din Transnistria – pleacă spre UE! Singura scuză în fața Kremlinului este industria de generare a ”Cryptovalutei” din contul moldovenilor ”nu prea deștepți”, și care mai atenuează spiritele patriotarde la Kremlin.

Prin urmare, din ei – doi ”lideri”, doar Plahotniuc are avantajul de a se prezenta  în fața americanilor creduli drept David anti-Putin!

Despre geopolitică azi se vorbește mai peste tot. Însă, situația cu credința noastră strămoșească este un unicat și poartă amprenta adâncă a specificului autohton – rog să tratați cu maximă atenție, stimate Dle Ambasador, acest moment delicat.

În primul rând, Iisus Hristos este accepatat în sufletele noastre doar dacă are viza de reședință la Lubeanka – sediul central al ”KGB” din URSS. Drept urmare, ”Mitropolia Moldovei” nu are nici un angajament moral în raport cu statul RM! Preoții din Eparhia Dubăsarilor își șterg piciorele de statalitatea RM, tot așa cum o face și Goliatul nostru gonflabil.

În plus, pământeanul meu din regiunea Cernăuți,  Cantarean Nicolae (Mitropolitul Vladimir), – cetățean rus prin cumul, cu smerenie creștinească a acceptat să fie decorat de Putin, – cel pătat din cap până-n picoare de sângele creștinilor georgieni și ucraineni, cu ”Ordinul Prieteniei”. Între cine-i ”prietenia”, fraților?! Despre Porunca a opta (”Nu fura”) nici nu e cazul să pomenim – ea nu e aplicabilă pe meleagurile miorotice ale RM, deoarece poporul creștin cu invidie îi tratează pe hoții de la putere.

Așa că, stimate Dle Ambasador, să nu Vă mirați dacă, întrând în (unele) biserici, o să dați peste propaganda electorală șovină și veți auzi îndemnul de a vota pentru PSRM – așa arată credința noastră strămoșească, care ne întărește în fața tancurilor lui Putin!

Mai avem în RM încă o specie locală de putinoizi, numiți  ”politologii pravoslavnici”, nemaivorbind de Clubul www.izborsk.md – sursa generoasă a șovinismului velicorus, turnat în capurile moldovenilor mioritici. De, propaganda rusească parcă este interzisă, dar cu pluralismul de opinii, indispensabil unei societăți democratice, ce faci?

Revenind la harta geografică cu Ucraina, în spatele cărei am supraviețuit, sunt nevoit să constat, stimate Dle Ambasador, că nici factorul Ucrainei nu este univoc în cazul RM! Pe de o parte, Piotr Poroșenko, fiind ales Președinte al Ucrainei încă la 25 mai 2014, cu adevărat luptă împotriva agresiunii Rusiei. Totodată, nu este un secret de stat că Poroșenko este-n relații strânse cu Vlad Palhotniuc – David ”al nostru”, care luptă și el cu tancurile lui Putin.

Și nu este clar de ce, timp de patru ani, prin efortul comun al acestor doi luptători, nu s-a realizat măcar controlul comun asupra porțiunii de 452 km de frontieră moldo-ucraineană, cotrolate de regimul pro-rus de la Tiraspol?!

Și nu este clar de ce, de exemplu, pe 26 august 2016, un oarecare Veaceslav Platon în regim fulger a fost extradat din Ucraina în RM, pe când un oarecare Igori Smirnov – criminal de stat din 2 septembrie 1990 (data proclamării ”RSS Moldovenești Nistrene” în componența URSS la Tiraspol), pătat de sângele celora care au luptat pentru suveranitatea RM, nu este extradat în RM, nu este deferit justiției RM și-și trăiește bătrâneațea în tihnă în localitatea Sovinion – suburbia luxoasă a Odesei?

Apropo, Dle Ambasador, dacă Vă interesează numismatica, pot să Vă ajut să procurați moneda comemorativă din seria ”Fondatorii Transnistriei”. Ea poate servi drept măsură a sincerității luptei comune celor de la Kiev și Chișinău împotriva prezenței tancurilor lui Putin –  în spatele Ucrainei și pe teritoriul ocupat al RM!

Recunosc, Dle Ambasador, că Denunțul meu nu este coerent și n-are nici o șansă să fie cu impact, spre deosebire de cele scrise de Ilan Șor. Doar nu putem spera la apariția Navy SEALs în sediul PDM, atâta timp cât noi, cetățenii RM, acceptăm să fim mânați ca o turmă în PMAN la ”Adunarea Națională PDM – Pentru Moldova”!

Totodată, stimate Dle Ambasador, îndrăznesc să afirm, că există o diferență de substanță între oamenii adunați în piață de PDM și cele circa  70 de mii de semnături din partea ”cetățenilor indignați”, care vor fi prezentate de PDM mâine-poimâine, prin  carecetățenii RM, chipurile, vor cere de la UE investigarea implicării opoziției în furtul miliardului!

Pot să Vă asigur, stimate Dle Ambasador, că e vorba de un bluf, – dacă în PMAN, fie și din frică, au venit persoane reale, apoi majoritatea absolută a ”semnăturilor cetățenilor” vor fi false, fiind ”desenate” de angajații nenorociți ai PDM.  Tot așa cum au fost  ”desenate” cele circa 850 de mii de semnături false, chipurile în susținerea sistemului majoritar uninominal, propus de Vlad Plahotniuc la 1 martie 2017.

Drept urmare, poate a și sporit volumul hârtiei igienice (de calitate proastă) pe piața locală. Însă, în condițiile monopolizării totale a tot ce aduce profit, aceasta nu s-a răsfrânt asupra prețului…

Prin urmare, dacă rămânem duși de capăstru pe ”Calea a Patra” – rămâne ca miliardul de dolari SUA, plătiți de contribuabilii din SUA și îngropat în RM, să fie trecut la capitolul pierderilor irecuperabile (ca și cel furat din sistemul bancar al RM).

Și pregătiți-vă să admirați, stimate Dle Ambasador, cum a ”Patra cale”  pentru RM va deveni o cale de revenire a ”Off-shorului” RM, ”reunit” sub bagheta lui Kozak, sub protecția politică (”Krîșa” se numește) a lui Putin.

Știu că ”denunțurile” nu fac parte din cultura politică americană. Însă, din momentul când scenariul meu cu ”mersul până la capăt”  a rămas în suspans – încercăm să-i urmăm exemplul lui Șor.

Și ultima – jurnaliștii noștri  au observat în discursul Dvs, rostit cu prilejul sosirii în RM,  doar interesul față de ”sarmale și mămăligă”.

Pe când eu, în calitate de persoană care ține minte deschiderea Ambasadei SUA la Chișinău, pe care noi, proaspăt ieșiți din URSS, o percepeam drept sursă de valori, puse la temelia SUA de către ”părinții-fondatori”, prefer să țin cont de faptul că E.S. Ambasadorul Dereck J. Hogan este trimisul țării în care “God Created Men and Sam Colt Made Them Equal!”

Vreau să fiu înțeles corect, – nu este vorba de apel la violență. Poate este suficient să ne eliberăm, pas cu pas, de sentimentul de sclav, de propriile frici,  să administrăm niște șuturi în fundurile celora, care s-au imaginat că sunt ”Demiurgi”. Și, în ultima instanță,  să ne învățăm, pas cu pas,  să ne respectăm reciproc?

Experiența mea de viață-mi spune că e dificil – dar mult mai temeinic decât alergatul cu ”denunțuri”.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X