Eu sunt originar din Nisporeni. Mai exact dintr-un sătuc despărțit de-un deal și-o pădure de acest oraș. În 2000, toată presa la care aveam acces se limita la posturile publice de televiziune și radio de pe cele două maluri ale Prutului: TVR 1 și Radio România Actualități, respectiv Moldova 1 și Radio Moldova. În vara acelui an a apărut și un post de radio local, numit Vocea Basarabiei. La scurt timp, Vocea Basarabiei a început să retransmită buletinele de știri de la Europa Liberă și BBC, pe care făceam tot posibilul să la ascult zilnic. Însemnau pentru mine oaze de libertate și profesionalism.

Aș exagera dacă aș spune că Vocea Basarabiei a fost principalul reper în formarea viziunilor mele în acea perioadă, dar alături de ceea ce vedeam și auzeam în media de peste Prut, a avut un rol important în a înțelege mai bine ce înseamnă presă. Mai ales că la scurt timp după lansarea postului de radio de la Nisporeni, în vara lui 2002, la Teleradio Moldova se puneau bazele instaurării cenzurii care se perpetuează încă și astăzi, iar atunci jurnaliștii cu demnitate din Dealul Schinoasei s-au opus într-un mod admirabil.

Am făcut această scurtă incursiune în trecut pentru a remarca rolul pe care Vocea Basarabiei l-a avut în anii 2000 în păstrarea și propagarea unor valori naționale, autentice, veritabile, la care eu din fericire am avut acces, bucurându-mă și de prezența presei române.

Ulterior au apărut mai multe interferențe politice la acest post de radio. Întâi mai „liberale”, apoi mai „liberal-democrate”, însă niciodată nu am sesizat să se depășească limitele. Iar cel mai important lucru pentru mine în perioadă de după 2010 era că la acest post de radio puteam asculta știrile Europei Libere. Când eram în mașină, diminețile sau serile, căutam instinctiv frecvențele Vocea Basarabiei la radio. Știam că mă voi bucura de o doză de știri echidistante, uneori exagerat de echidistante pentru Republica Moldova acestor ani, dar unele din care eram sigur că mă puteam informa corect.

Din păcate, de o perioadă acest lucru nu mai este posibil. Joia trecută chiar eram în mașină la 19:00, ora la care în ultimii ani erau difuzate știrile Europei Libere. Ei bine, în loc de un calup de știri echidistante, comentarii, reportaje, editoriale, podcasturi sau minute de cultură, la Vocea Basarabiei m-am pomenit cu Pavel Filip, apărut în repetate rânduri, Jizdan, Silvia Radu și o știre denigratoare la adresa deputatului PLDM Iurie Țap, despre un posibil dosar care ar exista deja de ani buni, dar scos de la naftalină în pragul campaniei electorale.

Chiar dacă nu ai fi jurnalist sau nu ai cunoaște prea bine culisele acestui domeniu, dacă nu ai fi aflat despre faptul că la Nisporeni Vocea Basarabiei stă în același sediu cu Canalul 2 al lui Plahotniuc și nici măcar că cei care încă figurează drept „editori” la Publika sunt astăzi la șefia acestei instituții media, tot ți-ai spune că e ceva ciudat rău la mijloc.

Și așa și este. Plahotniuc își pregătește Nisporeniul, circumscripția unde cel mai probabil va candida la alegerile din februarie. Iar Vocea Basarabiei, ca un post de radio apărut tocmai acolo, rămâne și astăzi, deja din obișnuință, cel mai ascultat din zonă. Așa că n-are cum acolo să fie permise știrile sau opiniile care apar la Europa Liberă.

Așadar, după 17 ani, dintre care 8 de regim comunist, Europa Liberă își pierde unul dintre cei mai importanți difuzori, dacă nu chiar cel mai important. Pentru că Vocea Basarabiei se bucură de acoperire națională.

Și mai grav, dar și sfidător, este că acest lucru s-a produs tocmai în perioada când guvernarea de la Chișinău luptă cu „amenințările hibrid din partea Rusiei”. Recent chiar finul Candu s-a întâlnit cu un grup de senatori americani pentru a discuta despre această „luptă aprigă cu propaganda” de la est. Atât de „aprigă” încât Radio Europa Liberă, finanțat de Congresul Statelor Unite încă din perioada Războiului Rece, pentru a aduce lumină în această zonă a Europei, a fost lipsit de un difuzor extrem de important.

Iar în paralel, Radio Sputnik, parte din rețeaua internațională de propagandă a Kremlinului, prinde turații tot mai mari la Chișinău. Și dacă știrile de la Europa Liberă dispar de la unele posturi de radio, atunci cele de la Sputnik sunt preluate și redifuzate de către tot mai multe stații din capitală și din țară.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here