Până pe 7 noiembrie, în Norvegia se desfășoară cele mai ample manevre militare ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece – exercițiul Trident Juncture 18.

Cel mai mare exerciţiu militar al NATO de după Războiul Rece este strict defensiv, a declarat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, aflat în Norvegia, unde săptămâna trecută a început exerciţiul Trident Juncture, relatează Agerpres.

În jur de 50.000 de militari, 10.000 de vehicule militare şi mai mult de 300 de aparate de zbor şi nave iau parte la exerciţiu, care se desfăşoară pe uscat, pe mare, în aer şi va implica şi capabilităţi cibernetice.

„Acesta este un exerciţiu necesar pentru a ne asigura că NATO furnizează o descurajare credibilă. Motivul pentru care facem aceasta este pentru a preveni conflictul, nu pentru a provoca un conflict”, a subliniat Stoltenberg, în faţa presei, după o întâlnire cu ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen.

Cei doi au asistat, împreună cu alţi oficiali, printre care ambasadori la NATO, la manevrele desfăşurate în apropierea oraşului norvegian Trondheim.

De altfel, Stoltenberg a subliniat că Alianţa a dat dovadă de transparenţă în privinţa acestor exerciţii şi a invitat observatori din alte state.

Scopul Trident Juncture este de a exersa răspunsul NATO la un atac asupra unuia din membrii săi.

În afară de cele 29 de ţări membre ale NATO, ţările partenere Finlanda şi Suedia contribuie cu forţe la acest exerciţiu, care se va desfăşura până în 7 noiembrie.

NATO a oferit imagini spectaculoase cu felul în care se desfășoară exercițiile care au stârnit nemulțumirea Kremlinului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here