Alexander Stubb, potenţial candidat la preşedinţia Comisiei Europene, a declarat sâmbătă că membrii Partidului Popular European (PPE) ar trebui să ia în considerare expulzarea din acest grup politic a premierului de centru-dreapta al Ungariei, Viktor Orban, relatează Agerpres.

Atât Orban, cât şi Stubb sunt membri ai Partidului Popular European (centru-dreapta), cel mai mare bloc politic din PE. Stubb, fost prim-ministru al Finlandei, candidează pentru o nominalizare din partea PPE la şefia CE, care i-ar putea permite să devină preşedintele executivului comunitar anul viitor.

Dacă Orban nu va respecta valorile partidului, atunci trebuie să părăsească PPE, a spus Stubb, pentru grupul media german Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Stubb a mai declarat cu nu tolerează intoleranţa şi a spus că restricţiile introduse de Orban asupra libertăţii de expresie, de adunare şi de învăţământ sunt complet inacceptabile.

Parlamentul European a votat în septembrie pentru iniţierea unui proces de sancţiuni împotriva Ungariei pe motiv că Budapesta „încalcă grav” valorile fundamentale ale UE, o decizie care ar putea duce la pierderea dreptului de vot în cadrul UE.

Totuşi, votul a divizat PPE. Rivalul lui Stubb pentru nominalizarea PPE, germanul Manfred Weber, a sprijinit sancţiunile, dar s-a exprimat împotriva excluderii lui Orban. La rândul său, Orban îl sprijină pe Weber.

Weber şi Stubb se vor întâlni săptămâna viitoare la Helsinki, unde va avea loc congresul PPE. Dacă PPE îşi va păstra majoritatea în PE şi după alegerile europene din mai 2019, candidatul său i-ar putea succeda lui Jean-Claude Juncker în funcţie de preşedinte al Comisiei Europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here