Gaburici, plecat în EAU să lanseze Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție
Delegația Republicii Moldova, în frunte cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, efectuează, în perioada 4-6 noiembrie, o vizită de lucru în Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU), unde va participa la Conferința Globală a Reședinței și Cetățeniei. În cadrul acesteia, Chiril Gaburici, va efectua o prezentare de țară privind evoluția și oportunitățile oferite de economia națională, dar și va lansa la nivel internațional Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.
„Participarea la eveniment are drept scop prezentarea și promovarea conceptului programului la nivel internațional, inclusiv în fața potențialilor agenți acreditați responsabili de atragerea solicitanților programului. De asemenea, în cadrul vizitei în Emiratele Arabe Unite, ministrul va avea întrevederi cu mai mulți oficiali de nivel înalt, dar și cu reprezentanți ai Dubai International Financial Center”, se arată într-un comunicat emis de MEI.
La 11 iulie a fost semnat contractul de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova cu Liderul Consorțiului câștigător, MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd.
„Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro. Republica Moldova trebuie să fie foarte activă în atragerea investițiilor”, spunea atunci Gaburici.
„Recent, la 31 mai curent, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova va fi secretizat (numele și prenumele persoanelor respective nu va mai fi publicat în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei). De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la 5 mii a cetățeniilor astfel acordate (limita de 5000 va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor). Drept urmare, există riscul ca cetățenia Republicii Moldova să fie acordată persoanelor cu trecut dubios implicate în afaceri murdare din Federația Rusă, din țările asiatice, africane sau America latină, celor implicați în „Spălătoria rusească” sau care se află pe lista sancțiunilor SUA sau UE și utilizată pentru legalizarea banilor din „furtul miliardului”. Secretizarea numelui și prenumelui exclude posibilitatea vreunui control civic asupra biografiei noilor titulari ai cetățeniilor Republicii Moldova, fapt care generează suspiciuni rezonabile cu privire la existența trecutului criminal al „noilor” cetățeni ai statului”, atenționa anterior PAS.
Comentarii