(VIDEO) Dodon a anunțat pe ce circumscripție va candida Greceanîi

Autor: , in Politic / Populare / 4 noiembrie, 2018, 06:06 Etichete:

Deși președintele Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de imparțialitate și neutralitate politică și nu poate promova interesele unui partid politic, Igor Dodon a participat ieri la un miting organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la Briceni. Astfel, șeful statului a fost cel care a anunțat în fața mulțimii că cel de-al 46-lea candidat al socialiștilor pentru funcția de deputat este președinta PSRM, Zinaida Greceanîi.

Lidera socialiștilor urmează să candideze la parlamentare pe circumscripția electorală nr. 1, Briceni, orașul în care, timp de 20 de ani, a deținut mai multe funcții în cadrul Direcției financiare.

Zinaida Greceanîi este economistă de profesie. În perioada 2002-2005, ea a fost ministră a Finanțelor, iar din 2005 și până în 2008 – vice-prim-ministru. Totodată, în perioada martie 2008 – septembrie 2009, Greceanîi a deținut funcția de prim-ministru. Din 2009 este deputată.

Zinaida Greceanîi are 62 de ani, este căsătorită și are doi copii.

„Jertfele umane vor fi foarte greu de evitat. Poliţia va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituţionalităţii Republicii Moldova, inclusiv armele”, a declarat ea, după protestele din aprilie 2009, în calitate de premier.

Conform portalului anticoruptie.md, în 2008, când era ministra Finanțelor, instituție responsabilă de pachetul de acțiuni ale statului la Banca de Economii, fabrica de vin din Cojușna, în consiliul de directori al căreia se afla soțul ei, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 de milioane de euro și 500.000 de dolari. În 2010, fabrica a intrat în faliment. Un an mai târziu, în 2011, o companie privată, Alsvit-print, a răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firmă de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei. Firma Alsvit-print oficial era fondată de o companie off-shore, Handows Trading. Există însă documente oficiale care demonstrează că beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi.

Alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019 și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X