(VIDEO) Dodon admite că vehiculele TOMA sunt împotriva intereselor cetățenilor: „Nu am făcut astfel de solicitări”

Autor: , in Politic / 5 noiembrie, 2018, 13:32

Președintele Igor Dodon susține că nu i-a cerut omologului său turc Recep Tayyip Erdogan în cadou autospeciale TOMA, de intervenție împotriva protestatarilor, sugerând că solicitarea ar fi fost făcută de altcineva.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, Dodon a declarat că el solicită doar autospeciale „în interesul cetățenilor” și nu pentru „alte necesități”.

„Ceea ce solicită alte elemente ale puterii, pentru alte necesități, întrebați-i pe ei. Noi astfel de solicitări nu am făcut”, a declarat Dodon.

Amintim că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan donat în cadrul vizitei sale la Chișinău două vehicule de intervenție în timpul protestelor în masă, care ajută la dispersarea manifestanților.

Inițial președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că astfel de autospeciale nu au ajuns la Chișinău, dând vina pe o „greșeală de traducere”. Ulterior, premierul Pavel Filip a recunoscut existența acestui cadou din partea liderului de la Ankara, dar nu a oferit mai multe detalii.

Autospecialele TOMA au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piața Taksim din Istanbul, desfășurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestațiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane.

Ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene.

Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X