În calitate de președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro va controla aproape două-treimi din pădurea amazoniană, cea mai mare pădure tropicală din lume.

Acesta reprezintă și cea mai recentă amenințare pentru pădure – Bolsonaro susține că dezvoltarea țării este împiedicată de prea multe zone protejate.

Politicianul a spus că se gândește să deschidă o magistrală prin Pădurea Amazoniană, și să oprească accesul unor organizații de protecție a mediului, cum ar fi Greenpeace sau Fondul Internațional pentru Natură (WWF) în țara sa.

Bolsonaro planifică să taie și mai mult din cea mai mare pădure tropicală din lume, iar experții se tem că brazilianul va instituționaliza un „adevărat genocid” al Pădurii Amazoniene.

Politicianul a promis recent reporterilor că Brazilia va rămâne în Acordul de la Paris, dar nu este clar cum va face asta în timp ce va tăia din Pădurea Amazoniană, cea care ajută Pământul să își mențină o temperatură redusă.

Planul său necugetat de a industraliza Pădurea Amazoniană pentru avantajul businessului agricol și industriei miniere va aduce un dezastru de proporții celei mai mari păduri tropicale de pe glob și comunităților care trăiesc în ea, dar și întregii clime de pe Terra, a spus Christian Poirier, directorul programului Amazon Watch.

Un alt expert în schimbarea climei, Paulo Artaxo, spune că „ne îndreptăm spre o perioadă întunecată a istoriei Braziliei. Bolsonaro este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla mediului înconjurător.”

Pădurea este situată în partea de nord a Americii de Sud, și se întinde pe teritoriul a 9 țări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam și Guyana Franceză, având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați.

Amazonia constituie peste jumătate din pădurile tropicale rămase pe Pământ și reprezintă cel mai bogat ecosistem al lumii, cu aproape 390 de miliarde arbori divizați în 16.000 de specii, cu multe specii încă nedescoperite și endemice. 60% din pădure se află pe teritoriul Braziliei, 13% se află în Peru, 10% se află în Columbia iar restul este împarțită de celelalte șase state.

Sursa: Science Alert

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here