Sinestezia, afecțiunea care te face să auzi culorile și să guști sunetele

Autor: , in IT/Ştiinţă / 7 noiembrie, 2018, 13:01

Te-ai întrebat vreodată cum arată miercuri? Ce gust are? Ce culoare are?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este „Da”, atunci te-ai putea număra printre puținii oameni care au sinestezie: o afecțiune neurologică care face creierul să combine simțuri care, în mod normal, nu ar avea nicio legătură.

În timp ce o persoană obișnuită ascultă muzică și aude un cântec, o persoană cu sinestezie ascultă muzică și vede o culoarea, sau mănâncă un steak și aude un sunet.

Un procent din oameni suferă de sinestezie, potrivit Harvard Medical School. Printre cei mai cunoscuți sinestezici se numără Vladimir Nabokov, Marilyn Monroe sau Pharrell Williams.

Ce este sinestezia?

Sinestezia este o uniune automată și involuntară a simțurilor.

Una dintre cele mai comune căi de manifestare a sa este atunci când oamenii fac legătura dintre niște lucruri obișnuite, ca numerele, lunile sau zilele săptămânii cu o culoare – de exemplu, iulie are culoarea albastru închis, iar numărul trei este galben.

Fiecare sinestezic are diferite percepții – există până la 60 de variații are afecțiunii. Deci, o persoană poate vedea marți ca fiind roșu, pe când o altă persoană îl vede alb.

Sinestezia poate produce tot felul de conexiuni senzoriale neobișuite – a gusta sunetele, a auzi culorile, a atribui numere persoanelor sau, în unele cazuri, a simți durerea fizică a unei altei persoane.

Această afecțiune nu poate fi „deconectată”.

„Dacă îi întrebi pe sinestezici dacă vor să scape de ea, aproape întotdeauna, aceștia spun că nu vor”, spune Simon Baron-Cohen, care studiază sinestezia la Universitatea Cambridge.

„Pentru ei, ceea ce trăiesc ei pare normal.”

„A încerca să tratezi afecțiunea e ca și cum i-ai lipsi de un simț.”

Sursa: The Independent

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X