Din punct de vedere identitar, nu există diferențe între politicienii care conduc sau au condus Republica Moldova, precum Voronin, Filat, Dodon sau Plahotniuc, susține analistul politic român Dan Dungaciu.

El a comentat în cadrul unui interviu pentru Activenews.ro situația Mitropoliei Basarabiei în contextul separării Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Patriarhia de la Moscova. În opinia sa, „prezența României în Basarabia, în termeni identitari, este – iertați-mă că o spun, aproape ridicolă astăzi, chiar jignitoare”, amintind că majoritatea parlamentară de la Chișinău, respectiv Partidul Democrat de guvernământ, tocmai a refuzat ostentativ votarea limbii române în Constituție, adică ceea ce a cerut explicit Curtea Constituțională.

„Nimeni de la București nici măcar nu a tresărit. Iar pe 22 noiembrie este preconizată o ședință comună de guvern! În ce limbă vor vorbii miniștrii între ei? Sau, ca să fim mai cinici, în ce limbă vor cere bani și sprijin politic cei care astăzi guvernează la Chișinău? Și în ce limbă va da Bucureștiul ajutorul necondiționat? E o întrebare retorică, firește…”, a declarat Dan Dungaciu.

Potrivit analistului, Bucureștiul tratează greșit relația cu Chișinăul.

„România nu știe să se extindă, nu știe să acționeze în afara teritoriului său foarte bine, n-a fost niciodată imperiu, ca să aibă obișnuința acestei anverguri. Iar liderii de la București n-au înțeles niciodată cum poate să funcționeze Biserica sau religia într-un joc geopolitic sau strategic mai amplu. Și n-a înțeles asta nimeni, niciodată. Și neînțelegând asta, nimeni, niciodată, evident că nu s-a instituționalizat această preocupare, pentru că n-avea cine să instituționalizeze, de vreme ce nimeni nu a înțeles-o. Și este emblematic cazul unui fost președinte, altfel foarte activ pe Est, mai degrabă agitat, că activ cu proiect consistent nu a fost niciodată, care atunci când s-a dus la Chișinău s-a întâlnit cu toate ONG-urile reprezentative pentru românitate, dar nu s-a întâlnit cu Mitropolitul Petru al Basarabiei. Deci acesta a fost un semn foarte limpede că Bucureștiul habar nu avea de acest dosar și nu înțelegea nimic din acest dosar, iar reacția președintelui când i s-a pus public această întrebare a fost extrem de relevantă. Nici măcar nu i-ar fi trecut prin cap că Mitropolia Basarabiei, care la nivel de reprezentare oficială, era a doua instituție românească după Ambasada României, ar fi putut să fie un interlocutor. Această lipsă de înțelegere a făcut ca statul să nu susțină niciodată anumite eforturi ale Patriarhiei de la București apropo de Mitropolia Basarabiei”, a precizat Dan Dungaciu.

El crede că statul român ar trebui să intervină mai hotărât în acest sens.

„Fără sprijinul statului, lucrurile acolo nu se reglează. Acolo este un spațiu post-sovietic în care, dacă statul român nu spunea sau n-a spus pe dosare concrete „atenție la Mitropolia Basarabiei”, evident că altfel decidenții de la Chișinău n-o să ia această instituție în considerare, pentru o consideră un instrument de românitate în Moldova. Pentru oficialii de la Chișinău, fie că au fost comuniști sau așa-zișii pro-europeni, fie că sunt pro-Moldova, acest instrument nu a fost dorit niciodată. Din punct de vedere identitar, nici Vladimir Voronin, nici Vladimir Filat, Igor Dodon sau Vladimir Plahotniuc nu au vrut sau nu vor să audă de așa ceva, toți au același proiect: dacă se poate, cât mai puțină românitate în Republica Moldova.Identitar, nu e nicio diferență între Voronin, Filat, Dodon sau Plahotniuc. Ca să închei, proiectul este eșuat, România nefiind prezentă în Republica Moldova cu o biserică românească , latină, europeană, nici n-a fost sunată într-o eventuală discuție. E un proiect ratat, nu e nici primul și mă tem că nu e nici ultimul”, a spus Dungaciu. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •