Sursă foto: adevarul.ro

Fostul primar al municipiului Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă, califică decizia de ieri a CSJ, prin care ex-președintele României, Traian Băsecu, a fost lipsit de cetățenia Republicii Moldova, drept o „ticăloșie”.

„Republica Moldova, prin regimul dictatorial Plahotniuc – Dodon comite următoarea ticăloșie față de România, pentru a o umili – retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu. O ticăloșie și o încercare de umilire a României, pentru că este vorba totuși de un Președinte al României, cel care a semnat intrarea ei în UE. Faptul că verdictul s-a schimbat „miraculos” în trei ore arată încă o dată că nu în instanțe se ia decizia. Dictatura în Republica Moldova este programată inclusiv calendaristic, iar pentru a doua decadă a lunii noiembrie vin alte „evenimente””, a reacționat vicepreședintele PL pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Chirtoacă, Plahotniuc și Dodon au avut interes să facă asta din două motive:

1. Pentru a se distanța de România, pentru a cultiva tezele „stataliste” neostaliniste: moldoveni fără limba română, fără a fi români ș.a., și astfel să poată miza pe un bazin electoral cât mai larg.

2. Pentru că ei consideră că dreapta și centrul-dreapta desbinate oricum vor avea un rol marginal, iar bătălia principală va fi dată între PD și PSRM. Din aceste motive, PD nu are nevoie de un al doilea front pe dreapta, obiectivul major fiind de a nu permite PSRM-ului să ia de unul singur puterea, pentru asta l-ar tenta pe Dodon să ia locul lui Plahotniuc și să devină el dictatorul Republica Moldova. În acest sens, Putin, de față cu Dodon, a făcut gestul electoral necesar – 6 luni de export liber de legume și fruncte în Rusia.

Fostul edil al capitalei comentează că, din punct de vedere juridic, „acest proces este o tâmpenie”, deoarece decretul prezidențial de acordare a cetățeniei a produs efecte, a generat, a născut un drept, iar atunci când un act administrativ generează un drept, de care omul se bucură deja, situația e cu totul alta, decât în cazul unei simple anulări de documente.

Dorin Chirtoacă a făcut și două comparații în acest sens:

– Dacă angajezi o persoană la serviciu, generând dreptul la muncă a acelei persoane, o mai poți da afară dacă nu ai verificat dosarul așa cum se cuvine? Nu. Pot fi doar sancționați disciplinar cei de la resurse umane. Iar dacă angajatul are fapte penale, pe baza prezumției nevinovăției, el rămâne angajat până la o eventuală condamnare definitivă și irevocabilă a unei instanțe judecătorești, independente evident. Doar atunci poți desface contractul de muncă, cu oricâte greșeli ar fi fost încheiat la început. Așa este și aici.

– Sau, iertați-mi comparația, dar dacă un copil se naște, este viu și viabil, dobândește dreptul la viață, iar după se constată că au fost „greșeli de procedură” la naștere, Plahotniuc și cu Dodon, voi ce faceți, îi luați înapoi cutia electorală cu scutece, care stă pe toate panourile publicitare din raioane, și băgați copilul din nou în uterul mamei?

Ieri, Băsescu a pierdut la Curtea Supremă de Justiție recursul împotriva președintelui Igor Dodon privind lipsirea primului de cetățenia Republicii Moldova. Fostul lider de la Cotroceni a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016. Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns preşedintele Republicii Moldova, a semnat un decret privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu, invocând motive de procedură, mai exact un dosar penal în care era vizat la acea oră fostul lider de la Cotroceni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here