Sursă foto: point.md

Taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor băneşti declarate voluntar va crește de la 3% la 6%. Parlamentul a modificat astăzi, în lectură finală, Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală.

Modificările mai stipulează că nu pot fi subiecţi ai declarării voluntare a bunurilor persoanele care au fost sau sunt subiecţi ai declarării averii şi intereselor personale conform prevederilor Legii nr. 133 privind declararea averii şi a intereselor personale, precum şi membrii familiei – soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreţinerea subiectului declarării – şi concubinul/concubina acestora, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Obiecte ale declarării voluntare trebuie să fie toate bunurile subiectului declarării voluntare – proprietarului de facto al acestora, dar care anterior a înregistrat juridic dreptul de proprietate pe numele unei alte persoane, proprietarul nominal, precum şi bunurile subiectului declarării voluntare declarate la valori reduse sau care nu au fost declarate.

Subiectul declarării voluntare îşi asumă pe propria răspundere că falsul în declaraţia prealabilă sau în notificarea cu privire la declararea voluntară a bunurilor este pasibilă de răspundere penală. În context, se completează şi modelele de declaraţii şi chestionare relevante procesului de declarare voluntară şi stimulare fiscală care sunt anexate la lege.

Potrivit autorilor, pentru responsabilizarea subiecţilor care vor beneficia de stimularea fiscală se va prevedea expres că scutirea de controale fiscale nu se va aplica în cazul contribuabililor asupra cărora, începând din 1 ianuarie 2019, a fost constatat prin decizie definitivă a instanţei judecătoreşti evaziune fiscală prin includerea intenţionată în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor denaturate privind veniturile sau cheltuielile.

La 26 iulie, Parlamentul a votat în prima și a doua lectură proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală. Proiectul a fost aprobat la două zile după ce a fost anunțată de la tribuna PDM și a fost criticat de opoziție, mai mulți experți și parteneri externi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here