Sursă foto: gov.md

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019.

Astfel, cheltuielile pentru protecția socială au fost majorate cu 2,2 miliarde de lei. Totodată, pentru implementarea proiectelor finanțate din sursele externe vor fi alocate peste 3,5 miliarde de lei. Anul viitor, în derulare vor fi circa 66 de proiecte finanțate din surse externe.

Citiți și: (GRAFIC) Bugetul pentru 2019 crește, dar se majorează deficitul și datoria de stat; Ce se întâmplă cu salariile

Transferurile de la bugetul de stat către alte bugete se vor majora cu peste 3,2 miliarde de lei, suma totală a finanțărilor ajungând la 22,4 miliarde de lei. Alocarea cea mai consistentă de surse este direcționată către Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS). Pentru bugetele locale sunt rezervate transferuri de aproape 11 miliarde de lei, sumă din care urmează a fi acoperite cheltuielile pentru salarii, deschiderea unor instituții preșcolare și alimentația copiilor. Transferurile către Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) vor constitui 2,8 miliarde de lei.

Proiectul de lege prevede o creștere de 9,4% a veniturilor Bugetului Public Național, până la aproape 63,4 miliarde lei. Veniturile bugetului de stat se vor ridica la 42,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 14,1%. Acumulările cele mai mari la bugetul de stat vor fi realizate din contul încasărilor din impozite și taxe.

Cheltuielile totale se vor ridica la 69,2 miliarde de lei și vor fi mai mari cu peste 6,1 miliarde lei. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 47,6 miliarde de lei, cu 13,5% mai mult.

Deficitul Bugetului Public Național se estimează a fi în limita de 5,8 miliarde de lei, adică 2,7 % din PIB. Datoria de stat la finele anului 2019 va constitui 62,8 miliarde de lei, în creștere cu 10,3%.

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019 urmează a fi transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here