Cel mai mare fotbalist ivorian din istorie s-a retras; Povestea extraordinară a lui Didier Drogba

Autor: , in Sport / 9 noiembrie, 2018, 15:10

Didier Drogba, 40 de ani, a decis să se retragă din fotbal. Ivorianul care a evoluat în majoritatea carierei pentru Chelsea, a evoluat ultimul său meci în Statele Unite, pentru Pheonix Rising, cu care a pierdut USL Cup, unde a fost și acționar.

Drogba a evoluat între anii 2004 – 2012 și 2014-2015 la Chelsea acolo unde a câștigat de patru ori campionatul și o dată Liga Campionilor, scrie Digisport.

Didier Drogba s-a născut într-un cartier sarac din Abidjan, capitala Coastei de Fildeș. Drogba a crescut într-o casă săracă și a stat acolo până la 5 ani, când a fost trimis de părinți în Franța. Tatăl său avea un frate fotbalist acolo și i l-a încredintat ca să aibă grijă de el. Primul club din carieră a fost Tourcoing, pentru care a evoluat în perioada 1988-1989.

A dus Coasta de Fildeș la CM din 2006, apoi a încercat să oprească un război civil

Fotbalistul care a mai trecut pe la Galatasaray și Marseille a devenit faimos după ce, în 2006, a încercat să oprească războiul civil din țara natală, după ce naționala Coastei de Fildeș s-a calificat la Cupa Mondială din Germania. Pentru a-l face pe președintele Gbagbo să oprească războiul civil, Drogba a făcut un apel disperat chiar din vestiar către soldați să lase armele, rugăminte ce a avut un succes neasteptat.

„Ivorieni, barbați și femei, de la Nord la Sud, de la Centru la Vest, ați văzut că se poate. V-am demonstrat că ivorienii pot lupta împreună pentru același obiectiv: calificarea la Cupa Mondială. V-am promis că bucuria asta va aduce lumea împreună! Acum vă cerem să va țineți de promisiune. Vă rog, să îngenunchiem cu toții! Sigura țară din Africa cu atâta bogație nu se poate scufunda în razboi în asemenea hal! Va implor, lăsați armele, organizați alegeri și lucrurile vor reveni la normal!”

El a fost prima vedetă din Coasta de Fildeș care a vorbit despre pace și a cerut încetarea focului.

A făcut spitale pentru ivorieni

În 2007, Drogba a fost numit Ambasador al UNICEF pentru actele sale caritabile. În 2009, Drogba a folosit 3,5 milioane de euro de la un renumit sponsor pentru a construi un spital în Abidjan.

Prin fundația sa, Drogba a convins și clubul Chelsea să învestească în zonele sărace din Coasta de Fildeș.

Drogba a fost de două ori fotbalistul African al anului și de 4 ori golgheter. A câștigat trofee chiar și în Turcia cu Galatasaray, titlul, Cupa și Supercupa.

Ca fotbalist profesionist, Drogba a aduna 783 de meciuri, în care a marcat 363 de goluri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X